UA / RU
Підтримати ZN.ua

У МЗС Польщі звинуватили Росію в приховуванні ключових свідків Смоленської катастрофи

Варшава обурена небажанням Кремля передати польській стороні уламки літака.

Росія приховує від Польщі ключових свідків Смоленської катастрофи, під час якої загинули польські державні діячі, включаючи президента Леха Качиньського, а також відмовляється передати уламки літака Ту-154, передає УНІАН.

"Дії російської сторони, а саме відсутність реакції на прохання про надання правової допомоги, приховування важливих свідків, учасників подій 10 квітня 2010 року, і утримання уламків Ту-154М не сприяють розкриттю повної правди і змушують нас замислитися щодо намірів Росії щодо нас, ролі російських учасників цих подій", - заявив заступник міністра закордонних справ Польщі Бартош Ціхоцький у четвер, 14 грудня.

Він висловив обурення у зв'язку із заявою президента Росії Володимира Путіна, який назвав "нісенітницею" версію про причетність РФ до катастрофи літака з польською делегацією під Смоленськом у 2010 році.

"Це якась нісенітниця. Не було ніяких вибухів. А якщо і були - то бомбу у Варшаві заклали, там і шукайте", - заявив російський лідер під час прес-конференції 14 грудня.

Як повідомлялося раніше, МЗС Польщі вручило послу Росії в Польщі Сергію Андрєєву ноту протесту через обмеження доступу до місця Смоленської катастрофи, польська сторона серйозно стурбована у зв'язку з ускладненнями в доступі до місця катастрофи урядового Ту-154 10 квітня 2010 року під Смоленськом. У МЗС Польщі заявили про неможливість співпраці з Росією в рамках справи про катастрофу літака президента Польщі Леха Качиньського.

Нагадаємо, 10 квітня 2010 року, неподалік від військового аеродрому під Смоленськом в РФ розбився літак Ту-154М з польським президентом Польщі Лехом Качиньським та представниками політичної, військової та культурної еліти Польщі. Загинули всі 96 чоловік, що знаходилися на борту.

Згідно з висновками Міждержавного авіаційного комітету, причиною катастрофи стали неправильні дії екіпажу. Але в 2015 році нова влада Польщі повернулися до цієї теми. А на початку березня 2016 рокубуло відновлено розслідування за фактом авіакатастрофи.