UA / RU
Підтримати ZN.ua

У мусульман розпочався священний місяць Рамадан: значення та правила

Рамадан – це час милості Аллаха, смирення й посту.

У мусульман почався Рамадан - священний місяць, початок якого в цьому році випав на вечір 23 квітня. Місяць для віруючих наповнений правилами, важливими деталями і особливим змістом. В ісламі цей місяць – час милості Аллаха, смирення й посту.

Що таке Рамадан

Рамадан – назва дев'ятого місяця ісламського місячного календаря. Згідно з віруваннями, у цей місяць пророку Мухаммеду в годину його духовного усамітнення в печері Хіра були відкриті перші вірші Корану.

Вважається, що під час Рамадану "відкриваються врата Раю і закриваються двері Пекла, а шайтани сковуються ланцюгами".

В ісламському календарі використовується не сонячний, а місячний календарний місяць, який коротший за григоріанський на 11 діб. Тому початок Рамадану в різні роки відрізняється. Разом з тим, це завжди дев'ятий місячний місяць.

Піст під час Рамадану

Одним зі стовпів ісламу є піст в цей час. Він починається з світанком і закінчується на заході. У цей час прийнято повністю відмовлятися від води і їжі. Передбачені два прийоми їжі: досвітній (сухур) і вечірній (іфтар). Перший завершується до світанку, а другий відбувається відразу після вечірньої молитви.

У священний місяць мусульмани більш відповідально, ніж зазвичай, підходять до молитов, читають Коран, а також підносять добровільні та обов'язкові милостині. Якщо у мусльманина в Рамадан були негідні помисли і справи, його піст вважається недійсним.

Хто може не дотримуватися посту в Рамадан

Від обов'язкового посту у священний місяць звільняються деякі категорії віруючих. До них відносяться люди з хронічними захворюваннями, хворі та старі, якщо це шкодить їхньому здоров'ю, матері, що годують, і вагітні жінки, подорожні, які знаходяться далі 90 кілометрів від дому, і діти.

Що можна робити під час Рамадану

Під заборону потрапляє практично все, що пов'язано з попаданням чого-небудь всередину людини. Можна ненавмисне прийняття їжі і пиття, уколи, купання (якщо вода не потрапляє до рота), поцілунки (якщо слина партнера не потрапляє до рота) і чищення зубів (якщо зубна паста не потрапляє в глотку).

Що буде якщо порушити піст

Порушення посту в Рамадан вважається гріхом. Якщо порушення було вчинене ненавмисно, то після завершення священного місяця необхідно заповнити кількість пропущених днів. Багато віруючих, які пропустили пост через хворобу, вважають своїм обов'язком "відшкодувати" його після.

Вважається, що за кожен день пропуску необхідно нагодувати незаможного на суму, яку зазвичай віруючий витрачає на їжу на день.

Серйозним порушенням посту вважається статевий акт у світлий час доби. У цьому випадку необхідно відшкодувати 60 днів безперервного поста або нагодувати 60 бідняків.