UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Москві почалася несанкціонована владою міста акція пам'яті жертв Кемерово

Незважаючи на спроби міської влади "перетягнути ковдру" з допомогою офіційної акції пам'яті на Манежній, у заході на Пушкінській беруть участь кілька тисяч чоловік.

У центрі Москви проходить несанкціонована акція пам'яті по загиблим при пожежі в торговому центрі в місті Кемерово, повідомляє УНІАН.

На Пушкінській площі зібралося кілька тисяч москвичів. Вони кладуть квіти, дитячі іграшки до пам'ятника Пушкіну. Також запалюють свічки, у багатьох в руках білі повітряні кулі.

Ідея провести акцію в Москві виникла стихійно у соцмережах, вона була запланована на 19.00.

Присутні на Пушкінській площі обурені халатністю влади, які допустили загибель 64 осіб. Деякі присутні вважають, що кількість загиблих приховується і їх більше, ніж заявляє влада.

Акція проходить спокійно. На місці чергують правоохоронці, але вони не вимагають розійтися, незважаючи на те, що акція не санкціонована. Поруч біля площі стоїть поліцейський мікроавтобус, обладнаний спеціальною технікою відеофіксації.

Читайте також: Київські ТРЦ перевірять на відповідність нормам пожежної безпеки

Раніше на Манежній площі у Москві почалася організована міською владою акція пам'яті загиблих при пожежі у Кемерово. Після того, як стало відомо, що на Пушкінську площу о 19.00 планує вийти багато людей, мерія Москви оголосила про акцію пам'яті також у центрі російської столиці на Манежній площі, причому на дві години раніше - на 17.00. Багато російських ЗМІ повідомляють, що вище міське керівництво дало вказівку "перехоплювати ініціативу" за трагедією у Кемерово, коли стихійну акцію пам'яті на Пушкінській площі підтримав опозиційний політик Олексій Навальний.

Пожежа в торгово-розважальному центрі "Зимова вишня" в російському Кемерово спалахнула вдень 25 березня. Вогонь охопив четвертий поверх, де розташовані кінотеатр та ігрові кімнати для дітей. Пожежна сигналізація не спрацювала, тому співробітникам довелося усно сповіщати відвідувачів про небезпеку.

До ранку понеділка пожежні продовжували гасити окремі осередки займання і розбирати завали у пошуках загиблих. За словами представника МНС, пожежники працюють при екстремально високих температурах і майже нульової видимості.

Родичі повідомили про 41 загиблу дитину у пожежі в Кемерово. Списки з прізвищами загиблих вивішені в штабі, створеному родичами. Всього в списках 64 прізвища загиблих.

Також і влада Кемерово опублікувала список загиблих і зниклих без вісті під час пожежі у торговому центрі "Зимова вишня". Список розділений на дві частини - загиблі, чия особистість встановлена, і люди, які числяться зниклими без вести. У списку упізнаних 25 імен. Зниклими без вісті числяться 38 осіб. Таким чином, всього в списку адміністрації Кемерово 63 людини.