UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Молдові скасували заборону на комуністичну символіку

Скандальний закон був прийнятий у липні цього року правлячою більшістю в республіці коаліції "Альянс за європейську інтеграцію". Обмеження були введені на основі висновків Комісії з вивчення тоталітарного комуністичного режиму.

Конституційний суд Молдови визнав незаконною затверджену у 2012 році парламентом заборону на використання комуністичної символіки - серпа і молота. Заборона опротестувала опозиційна партія комуністів республіки.

Скандальний закон був прийнятий у липні цього року керывною більшістю в республіці коаліції "Альянс за європейську інтеграцію", куди увійшли демократична, ліберальна і ліберально-демократична партії. Обмеження були введені на основі висновків Комісії з вивчення тоталітарного комуністичного режиму, яка була створена раніше Міхаєм Гімпу, виконуючим обов'язки президента в 2010 році. Після проведеної роботи, дослідники запропонували заборонити комуністичні символи, відкрити в країні ряд музеїв "радянської окупації", видати шкільний підручник про "злочини комуністів". Була також висунута ініціатива утворити ще одну комісію, яка підрахує збитки від правління комуністів.

Багато експертів розцінили це як спробу тиску на опозиційну Партію комуністів Республіки Молдова. Вона висловила незгоду з рішенням, визнала законопроект антиконституційним і звернулася з запитом до КС.

Судді розглядали справу дев'ять місяців, хоча за законом зобов'язані були провести його протягом шести місяців з моменту одержання матеріалів. Голова КС Олександр Тенасе мотивував це необхідністю отримати консультації у членів Венеціанської комісії (експертний орган Ради Європи в галузі законодавства).

Вивчивши молдавський закон, комісія прийшла до висновку, що його "слід визнати неконституційним і скасувати, оскільки в іншому випадку уряду республіки не уникнути чергової програної справи в Європейському суді з прав людини". !zn

Читайте також:

Молдова ввела заборону на комуністичну символіку

Чернігівські комунальники при прибиранні сміття використовували український прапор замість совка

Парламент Грузії одноголосно прийняв закон про люстрацію, а також заборону фашистської і комуністичної символіки

Суд скасував заборону на комуністичну і нацистську символіку у Львові