UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Молдові реформою армії займеться жінка

Реформою збройних сил Молдавії займеться жінка - сьогодні вперше в історії країни заступником міністра оборони призначено Ганну Василаке.

Вперше в історії Молдови жінка призначена заступником міністра оборони. Постановою уряду в середу, 7 серпня, на посаду заступника міністра військового відомства призначена Ганна Василаки, яка досі була заступником міністра праці, соціального захисту і сім'ї.

який Повідомив про перестановки в уряді прем'єр Юрій Лянке нагадав, що останнім часом в армії загинуло кілька солдатів, що стало причиною для відставки ряду воєначальників. А міністр оборони Віталій Марінуца висловив упевненість, що "досвід Василаки в області соціального захисту допоможе впоратися з негативними моментами і сприятиме реформування та демократизації військового відомства". Ще однією перестановкою в міністерстві стала відставка начальника Генерального штабу, генерала Віталія Стояна. Він переведений на іншу посаду, а Генштаб очолить полковник Ігор Горган.

В Молдавії міністр оборони здійснює загальне керівництво військовим відомством, а начальник Генштабу командує армією, яка є однією з найбільш малочисельних в СНД. За останні роки її чисельний склад було знижено до 6 тисяч осіб, а термін строкової служби скорочено до 12 місяців. За даними, які представила минулого року військова прокуратура, кількість скоєних військовими злочинів збільшилася майже на третину, що стало причиною недавніх гучних відставок в керівництві відомства.

Експерти вважають, що головною причиною такого становища став неякісний відбір призовників - служити в Молдавії йдуть юнаки з малозабезпечених сімей, серед яких майже половина не закінчили середню школу. Зустрічаються навіть розумово відсталі. "Одному солдатові треба через кожні пару годин нагадувати його ім'я, оскільки він його забуває. Інший втрачає свідомість при пострілі", - поскаржився в розмові з журналістами командувач мотопіхотної бригади з міста Бєльці Іон Доценко. !zn

Читайте також:

Молдова збирається збивати російські літаки

Україна і Молдова домовилися про спільну відмову від російського газу

Молдова може приєднатися до будівництва LNG-терміналу в Одесі

Україна витрачає на армію в п'ять разів менше Польщі