UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Молдові підтвердили результати референдуму про скорочення числа депутатів та їх звільнення

На консультативний референдум винесли два питання.

Конституційний суд Молдови підтвердив підсумки республіканського консультативного референдуму, який відбувся 24 лютого. Рішення було прийнято в четвер в результаті розгляду запиту Центральної виборчої комісії, поданого 4 березня.

"Це рішення є остаточним, не підлягає оскарженню, набуває чинності з дня його прийняття та публікується в Офіційній газеті Республіки Молдова", - сказав Міхай Поалелунгі, голова Конституційного суду, передає Republica.

На референдум винесли два питання: чи хочуть громадяни скорочення кількості депутатів парламенту з 101-го до 61-го, і про право виборців відкликати депутатів у разі неналежного виконання ними своїх обов'язків.

Перший питання підтримали 744 529 осіб, проти висловилися 266 188.

Друге питання підтримали 808 266 виборців, проти - 202 497.

Разом з референдумом у Молдові відбулися парламентські вибори 24 лютого стали десятими з моменту проголошення незалежності Молдови. 101 депутата обирали за новою змішаною системою, яка була введена в 2017 році. Для проходження до парламенту партіям необхідно набрати мінімум 6% голосів, виборчим блокам - 8%.

У день голосування голова парламенту Адріан Канду звинуватив Росію у втручанні у вибори.

Проросійськи налаштований президент Молдови Ігор Додон регулярно конфліктує з проєвропейським урядом Канду в питаннях зовнішньої і внутрішньої політики - його вже п'ять разів тимчасово усували від посади.

Детальніше про результати парламентських виборах і подальшу політичну розстановку в Молдові читайте у статті Артема Филипенка "Пейзаж після битви" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".