UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Мінську пройшов "Марш обурених білорусів", є затримані

Протестувальники в тому числі вимагали відставки президента Білорусі Олександра Лукашенка.

© Радио Свобода
Після закінчення акції поліція затримала двох активістів
Після закінчення акції поліція затримала двох активістів
© Радио Свобода
© Радио Свобода
© Радио Свобода
© Радио Свобода
© Радио Свобода
© Радио Свобода
Довжина ланцюга склала приблизно 300 метрів

У столиці Білорусі Мінську 21 жовтня відбулася акція протесту "Марш розсерджених білорусів - 2". Організаторами мітингу і демонстрації, в яких взяли участь близько 200 чоловік, став Білоруський національний конгрес (БНК).

Захід, який не був санкціонований міською владою, знаходилося під загрозою, оскільки за кілька днів до його проведення були затримані і поміщені в Центр ізоляції правопорушників активісти опозиції Павло Северинець, Євген Афнагель, Максим Вінярський, які закликали білорусів вийти на Жовтневу площу Мінська в суботу, повідомляє DW.

Напередодні акції в деяких регіонах Білорусі були превентивно затримано прихильники опозиції, які збиралися приїхати до Мінська на другий "Марш розсерджених білорусів". Тим не менш, незважаючи на безперервний дощ, люди вийшли в центр столиці Білорусі.

Після першого "Маршу розсерджених білорусів", який пройшов в лютому, головною вимогою протестувальників залишалося недопущення реалізації владою декрету президента № 3 (про дармоїдах), від якого керівництво країни не збирається відмовлятися.

Крім того, учасники сьогоднішньої акції протесту вимагали не допускати підвищення тарифів на послуги ЖКГ, зростання цін та інших дії, які погіршували б соціально-економічне становище білорусів.

Ці вимоги позначив під час короткого мітингу на Жовтневій площі один з лідерів БНК, екс-кандидат в президенти на виборах 2010 року і колишній політв'язень Микола Статкевич.

У свою чергу, керівник руху солідарності "Разом" В'ячеслав Сівчик зажадав від влади негайного звільнення затриманих напередодні акції активістів опозиції, а також перебувають у місцях ізоляції політв'язнів.

Новою темою демонстрації стали нові вбивства в білоруській армії.

За пропозицією організаторів учасники акції під історичними біло-червоно-білими прапорами пройшли ходою до головній площі Мінська – площі Незалежності. По дорозі демонстранти скандували гасла "Лукашенко дармоїд, покидай свій кабінет!", "Свободу політв'язням!", "Йди геть!" та інші.

По ходу демонстрації правоохоронці не перешкоджали її проведення. Після закінчення акції міліція затримала відомого режисера-кінодокументаліста Ольгу Ніколайчик та активіста громадянської кампанії "Європейська Білорусь" Миколи Черняка.

Нагадаємо, що 22 вересня в Мінську був затриманий білоруський опозиціонер Микола Статкевич.

"Як тільки ми вийшли з офісу БНК, двох кроків не встигли зробити від під'їзду, як під'їхав мікроавтобус, і схопили Миколая", - повідомила дружина опозиціонера Марина Адамович.

У середині серпня Статкевич був засуджений на 15 діб за несанкціонований мітинг. Він був заарештований 26 серпня, а через п'ять діб арешту його відпустили.