UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Міноборони РФ запропонували Пентагону відмовитися від польотів поблизу анексованого Криму

Небезпечні маневри винищувача Су-27 насправді були "безпечними і законними", заявляють в оборонному відомстві країни-окупанта.

Маневри російського винищувача Су-27 стосовно американського літака-розвідника Lockheed Martin P3-Orion у міжнародному повітряному просторі над акваторією Чорного моря були стандартними, абсолютно законними і цілком безпечними, заявили в Міністерстві оборони РФ.

У російському оборонному відомстві продовжують наполягати на тому, що винищувач "здійснював дії з охорони державних кордонів", пишуть "РІА Новини".

Крім того, в Росії вдалися до традиційної тактики шантажу, запропонувавши Пентагону або "уникати таких маршрутів у майбутньому", або "повернутися за стіл переговорів і домовитися про правила їх виконання".

У міністерстві також заявили про те, що незаконно анексований Росією Крим, поблизу якого сталося перехоплення, є її "частиною".

"Відправляючи своїх пілотів для ведення розвідки в цьому районі Чорного моря, необхідно враховувати, що їх там зустрінуть російські винищувачі, а не українські партнери", - заявили в російському Міноборони.

У російському оборонному відомстві також заявили про те, що те, що сталося у понеділок, 29 січня, "правильно називати не перехопленням, а супроводом".

Нагадаємо, інцидент стався у понеділок, 29 січня, після чого американський літак-розвідник змушений був достроково завершити розвідувальний політ.

Як відомо, росіяни активізувалися в Чорноморському регіоні після незаконної анексії Криму в 2014 році. ВМС США та інші країни НАТО також розширили свою присутність в акваторії Чорного моря.

У листопаді був зафіксований аналогічний випадок. Тоді американський P-8A Poseidon працював у міжнародному повітряному просторі над Чорним морем, і російський винищувач Су-30 здійснив небезпечне "перехоплення". Повідомлялося про те, що росіяни перетнули курс американського літака справа наліво, унаслідок чого P-8A Poseidon потрапив у форсажну струмінь Су-30 і "дав крен на 15 градусів при сильній турбулентності".