UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Міноборони Британії пообіцяли збільшити постачання зброї на тлі "нової фази війни" в Україні

Раніше глава МЗС Дмитро Кулеба зазначив, що допомога НАТО потрібна впродовж «днів, а не тижнів», щоб не було надто пізно.

Збройна агресія Росії проти України перейшла до "нової, іншої фази", зараз відбувається "більш зосереджений наступ Росії", і НАТО погодилося надати більш важкі засоби захисту. Заяву про це зробила міністр закордонних справ Великої Британії Ліз Трасс після зустрічі союзників НАТО, передає BBC.

Раніше вона заявила, що Велика Британія буде "збільшувати" постачання зброї, але поки не уточнила, якої саме зброї це стосуватиметься.

Напередодні прем’єр-міністр Борис Джонсон заявив, що Британія надасть ще 30 мільйонів фунтів стерлінгів Польщі, щоб допомогти забезпечити життєво важливе постачання для тих, хто тікає з України.

Зустрічаючись зі своїм польським колегою на Даунінг-стріт, він сказав, що це важливий момент для початку «належного ґрунтовного партнерства у сфері безпеки».

Читайте також: Міністерка Трасс звернулася до колег по НАТО: «Епоха взаємодії з Росією закінчилася»

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг також заявив, що союзники "готові зробити більше" для надання військового обладнання, але не став вдаватися в більш  конкретні уточнення.

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, також виступаючи на зустрічі НАТО, сказав, що допомога потрібна впродовж «днів, а не тижнів», щоб вона не прийшла занадто пізно.

Водночас Росія попередила, що «закачування зброї в Україну» матиме «негативний вплив» на мирні переговори.

Члени НАТО уникають прямого конфлікту з РФ

Попри те, що Україна не є членом НАТО, уряд отримує військову допомогу від Альянсу. Більше 30 країн, у тому числі Британія, надали військову допомогу, в тому числі 1 мільярд євро (800 мільйонів фунтів стерлінгів) від ЄС і 1,7 мільярда доларів (1,3 мільярда фунтів стерлінгів) від США.

Поки що західні поставки обмежувалися озброєнням, боєприпасами та оборонним обладнанням, таким як протитанкові та зенітно-ракетні системи.

Члени НАТО побоюються, що постачання Україні більш важкого і наступального озброєння, такого як танки та винищувачі, може призвести до прямого відкритого конфлікту між Росією та Альянсом.