UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Мексиці стартували президентські та парламентські вибори

Лідером президентських перегонів може стати фаворит Кремля.

У Мексиці у неділю, 1 липня, стартували всеосяжні вибори президента та депутатів парламенту країни. На посаду голови держави претендують чотири кандидати, однією з центральних тем передвиборчої кампанії були питання безпеки та боротьби зі злочинністю.

Так, на посаду голови держави претендує 64-річний Андрес Мануель Лопес Обрадор - лідер альянсу "Разом створимо історію" ("Партія праці", партія "Соціальна солідарність", "Рух за національне відродження"). На думку спостерігачів, Обрадор стане лідером президентських перегонів.

Аналітики називають Обрадора фаворитом Кремля, враховуючи висвітлення його діяльності у фінансованих урядом РФ ЗМІ, таких як "Супутник" і Russia Today, у позитивному світлі.

Другим кандидатом є 49-річний юрист Хосе Антоніо Меаде від коаліції "Усі за Мексику" ("Новий альянс", "Зелена екологічна партія", "Інституційно-революційна партія").

На посаду голови Мексики також претендує 39-річний юрист Рікардо Анайя від коаліції "Уперед, заради Мексики" ("Партія національної дії", "Громадянський рух" і "Партія демократичної революції").

На посаду глави держави претендує і незалежний кандидат, губернатор штату Нуево-Леон Хайме Родрігес. Він є критиком усіх "традиційних партій". Опитування свідчать про те, що в президентській гонитві Родрігес на останньому місці.

Крім того, жителі Мексики повинні вибрати 128 сенаторів на шестирічний термін і 500 членів Палати депутатів (нижньої плати Конгресу Мексики - ред.) на трирічний термін.

Нагадаємо, 25 січня 2017 року президент США Дональд Трамп підписав указ про захист державного кордону, який передбачає будівництво стіни на кордоні з Мексикою.

Під час своєї передвиборної кампанії Дональд Трамп зобов'язався побудувати на південному кордоні Сполучених Штатів стіну, щоб стримати нелегальних іммігрантів, пообіцявши взяти кошти на її будівництво у Мексики.

Однак на початку січня 2016 року стало відомо про те, що перехідна команда Трампа хоче отримати гроші на стіну через Конгрес, а не від Мексики. На це Трамп заявив, що все одно змусить Мексику заплатити, але пізніше.

При цьому офіційний Мехіко категорично відмовляється розглядати питання фінансування будівництва стіни на кордоні зі США.