UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Малаві зник літак із віцепрезидентом на борту

ЛІтак зник з радарів, пошуки тривають.

Літак, у якому летів віцепрезидент африканської республіки Малаві Саулос Чиліма, зник із радарів невдовзі після зльоту з аеропорту малавійської столиці Лілонґве, пише Politico.

Літак летів до аеропорту міста Мзузу на півночі країни. Окрім віцепрезидента Саулоса Чиліми, на борту було ще дев’ятеро людей.

У місті Мзузу віцепрезидент мав бути присутнім на похороні ексміністра юстиції Ральфа Касамбари, який помер три дні тому. Літак, яким він летів, належав військово-повітряним силам країни. 

Про зникнення літака повідомив генерал Валентино Фірі, голова збройних сил Малаві. Президент Лазарус Чаквера  скасував заплановану подорож на Багамські острови і наказав національній і місцевій владі провести негайну пошуково-рятувальну операцію, щоб встановити місцезнаходження літака. Наразі пошуки тривають.

Чиліму було висунуто звинувачення в корупції через те, що він нібито отримував гроші в обмін на вплив на присудження державних контрактів, однак минулого місяця звинувачення були несподівано зняті. Це призвело до критики, що адміністрація Чаквери займає недостатньо жорстку позицію проти хабарництва.

Чиліма був заарештований наприкінці 2022 року та кілька разів поставав перед судом, але суд так і не розпочався. Він заперечував звинувачення.

19 травня зазнав аварії гелікоптер, який перевозив президента Ірану Ібрагіма Раїсі.  Усі пасажири президентського гелікоптера загинули.