UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Луврі екоактивісти облили "Джоконду" супом

У знаменитому паризькому музеї активісти вихлюпнули суп на відому картину Леонардо да Вінчі.

28 січня, в неділю екоактивісти у паризькому Луврі облили відому картину Леонардо да Вінчі "Джоконда" ("Мона Ліза") супом, пресова агенція CLPress написала про це в мережі Х та опублікувала відео.

"Попередження: Кліматичні активісти кидають суп на картину "Мона Ліза" в Луврі", - написала CLPress.

На відео видно, як активістки вихлюпують суп на картину, а потім стають біля неї. Охоронці музею закривають "Джоконду" спеціальними екранами і просять усіх вийти.

Як повідомляє BBC, картина захищена куленепробивним склом, тому її навряд чи було пошкоджено. Активістки були одягнені у футболки з символікою руху Riposte alimentaire, який виступає за використання громадянського руху для "побудови справедливого і стійкого суспільства" і сповідує право на здорове та стійке харчування. Стоячи перед картиною, вони вигукують: "Що важливіше? Мистецтво чи право на здорове та стійке харчування?" "Ваша сільськогосподарська система хвора. Наші фермери гинуть на роботі".

Читайте також: UArt під конвоєм до Лувру: Le Monde про рятувальну операцію для картин Музею Ханенків 

Останніми днями у столиці Франції пройшли протести фермерів із закликами покласти край зростаючим цінам на пальне і  спростити правила – перед вихідними вони заблокували ключові дороги до Парижа та з нього.