UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Литві закрили справу проти Горбачова через його смерть

До експрезидента СРСР позивались родичі загиблих внаслідок штурму телевежі.

Районний суд Вільнюса припинив розгляд цивільної справи проти колишнього президента Радянського Союзу Міхаїла Ґорбачова щодо його відповідальності за штурм телевежі в січні 1991 року у зв’язку зі смертю відповідача. Про це повідомляє Delfi.

«Позов був поданий проти конкретної особи, колишнього президента Радянського Союзу, після його смерті правонаступництво неможливе», – пояснив представник Вільнюського районного суду Аурім Жукаускас.

Як відомо, в ніч проти 13 січня 1991 року під час штурму радянськими військовими частинами Вільнюської телевежі та будівлі Комітету з радіо та телемовлення загинуло 14 осіб.

Читайте також: Смерть Міхаіла Горбачова: як відреагував світ

Родичі загиблих у січневих подіях 1991 року в Литві позивалися проти експрезидента СРСР. Вони мали намір довести що Горбачов, який на той час був головнокомандувачем збройними силами СРСР, контролював армію, однак не вжив заходів для запобігання агресії в Литві та тим самим не зупинив скоєння міжнародного злочину.

У травні Вільнюський міськрайонний суд направив документи цього позову до МЗС Росії для передачі їх Ґорбачову.

У 2017 році Вільнюський окружний суд , який розглядав «справу 13 січня», надіслав  Горбачову повістку для допиту як спеціального свідка у справі, але Росія відмовилася її вручити.