UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Литві добровольцям дозволили купувати автоматичну зброю в цивільному житті

Проєкт доповнили забороною на зброю для росіян і білорусів. Реалії в Україні стали поштовхом до прийняття рішення. 

Сейм Литви дозволив приватним торговцям зброєю продавати зброю категорії А, дозволену в цивільному обігу. Про це йдеться на сайті парламенту. 

«Стрільці, воїни-добровольці, солдати професійної військової служби нарешті зможуть придбати зброю категорії А в Литві. Півроку тому ми дозволили її мати (цю зброю), тепер ми дозволяємо купувати їх тут, у Литві», – сказав Лаурінас Кашчюнас, голова комітету Сейму з питань національної безпеки та оборони.

Зауважимо, в Україні зброєю категорії А вважається:

Реалії в Україні як поштовх до прийняття рішення про дозвіл цивільним на зброю 

 «Подивімося на реалії в Україні. Реальність, в якій до боротьби вступали не лише навчені й підготовлені до цього збройні сили, які мали зброю, а й увесь народ. Територіальна оборона була в основному на швидку руку. А що робити, коли у твоїй країні війна? Давайте самі подумаємо, чи краще це зробити в останній момент за кілька тижнів, роздавши автомати наліво і направо, чи краще дати громадськості, тій частині, яка може і хоче чинити опір, вчасно спокійно придбати зброю, яку вони будуть знати, звикнути, з якою будуть тренуватися?в тирі, на яку можна поставити оптику, тепловізор і навчитися, тренуватися з тією зброєю, щоб, не дай Боже, якщо треба, може піти захищати країну», – на важливості цього положення наголосив і віце-спікер Сейму Паулюс Саударгас.

За ініціативи Комітету національної безпеки і оборони проєкт доповнено положеннями про заборону придбання та зберігання зброї, приладдя до зброї, боєприпасів та їх частин громадянам Російської Федерації та Республіки Білорусь, які не мають громадянство Литовської Республіки.

За проект після розгляду проголосували 106 депутатів Сейму, жоден не був проти, 10 депутатів утрималися.