UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Конгресі США наполягають на змові Трампа з Росією

На захист цієї точки зору став глава комітету з розвідки, конгресмен від демократів Адам Шифф.

Голова комітету з розвідки Палати представників США, конгресмен від Демократичної партії Адам Шифф, який розслідує втручання РФ у вибори і знаходиться під загрозою відставки через тиск президента США Дональда Трампа, під час слухань щодо впливу Кремля став на захист думки про змову Трампа з Росією, пояснивши, що він має на увазі, повідомляє "Укрінформ".

"Щоб не перетворювати слухання на атаки проти мене, які перегукуються із нападками президента, я хочу відповісти на це таким чином. Мої колеги можуть думати, що це нормально, коли росіяни пропонували брудний злив проти кандидата від демократів у рамках зусиль, які були описані як допомога кампанії Трампа... Мої колеги можуть думати, що нормально, коли це було запропоновано синові президента, який грав важливу роль у кампанії, і він не повідомив ФБР, він також автоматично не відмовив у цій допомозі з боку іноземної держави і заявив, що хотів би отримати допомогу росіян", - заявив Шифф.

Демократ мав на увазі зустріч у штаб-квартирі компанії Трампа з російським адвокатом Наталією Весельницькою, яку пов'язують з Кремлем. На зустрічі були присутні Дональд Трамп-молодший, зять президента США Джаред Кушнер та голова штабу Трампа Пол Манафорт. Шифф зазначив, що саме після цієї зустрічі був оприлюднений "брудний компромат" проти Демократичної партії, а учасники цієї зустрічі давали неправдиві свідчення про те, що на ній відбувалося.

24 березня генпрокурор США Вільям Барр спрямував Конгресу листа, у якому написав, що в ході розслідування російського втручання у вибори президента США в 2016 році команда спецпрокурора Роберта Мюллера не зібрала достатньої кількості беззаперечних доказів свідомої змови Дональда Трампа та його команди з росіянами. Також Мюллер не зміг довести, що Трамп перешкоджав розслідуванню.

Роберт Мюллер з 2017 року вів розслідування, яке було покликане з'ясувати, чи можна говорити про російське втручання до американських виборів у 2016 році. Серед іншого, перед ним стояло завдання з'ясувати, чи була змова між штабом Трампа та Росією, у зв'язку з чим Мюллер притягнув до відповідальності багатьох людей із близького кола президента Дональда Трампа. Колишнього главу виборчого штабу Трампа та політтехнолога засудженого екс-президента України Януковича Пола Манафорта засудили до 7,5 років тюремного ув'язнення. Крім президента-втікача Януковича, клієнтами Манафорта були Рінат Ахметов, Борис Колесніков, Андрій Клюєв і Сергій Тігіпко. На своїх українських клієнтах Пол Манафорт заробив 60 мільйонів доларів, а задекларував лише 14. Також різні звинувачення були висунуті ще 33 пов'язаним з штабом Дональда Трампа людям.

22 березня стало відомо, що Роберт Мюллер завершив своє розслідування. Підсумковий звіт він передав генеральному прокурору США Вільяму Барру. Представники Демократичної партії у Конгресі наполягають на повній публікації документу, тоді як Барр пообіцяв, що опублікує рівно стільки інформації, скільки дозволить йому закон та правила, встановлені Міністерством юстиції США.