UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Конгрес США внесли новий законопроект на підтримку України

Цей документ забороняє визнання російської анексії Криму.

На розгляд Палати представників США внесений законопроект H.R.5094 "Про підтримку стабільності та демократії в Україні". Цей законодавчий акт ініціював співголова Комітету з іноземних справ Палати Елліот Енгель, передає "Укрінформ".

Співаторами документа виступили 15 членів Палати представників, які представляють Демократичну та Республіканську партії.

Законопроект ставить за мету, зокрема, "стримування, відсіч і припинення російської агресії в Україні для допомоги демократичного переходу".

Проект закону стверджує на законодавчому рівні збереження санкцій проти Росії до повного виконання нею Мінських домовленостей, а також поки буде тривати російська окупація Криму. Крім того, документ забороняє визнання Сполученими Штатами російської анексії Криму.

У тексті міститься вимога до глави Держдепартаменту США розробити і почати втілювати стратегію протидії російській дезінформації і пропаганді, спрямованої проти населення країн, що межують з Росією. Крім того, Рада керівників із питань мовлення США повинна створити Кримськотатарську службу мовлення, підпорядковану Українській службі мовлення, для трансляції програм кримськотатарською мовою на територію Криму.

Читайте також: Конгрес США буде продовжувати військову підтримку України

Законопроект також передбачає створення Міжнародного консорціуму за участю США, інших держав, багатосторонніх структур, інвесторів і страхових компаній для спільного гарантування можливих інвестиційних ризиків. Цей пункт спрямований на сприяння вливанню приватних інвестицій в Україну.

Раніше Вашингтон анонсував виділення 335 мільйонів доларів для реформування сектору безпеки і оборони в Україні.

З 2014 року США вже надали Україні військову допомогу на 260 мільйонів доларів, включаючи постачання наметів, бронежилетів, тепловізорів, транспортних засобів, медичного та інженерного спорядження, портативних радіостанцій, противомінометних радарів і патрульних катерів. У той же час, Сполучені Штати не постачають Україні летальне озброєння.