UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Китаї відповіли на звинувачення США у перешкоджанні денуклеаризації КНДР

Заява США безвідповідально і суперечить основним фактів, заявили в МЗС КНР.

У Китаї назвали безвідповідальними звинувачення американської влади у тому, що Пекін перешкоджає зусиллям щодо ядерного роззброєння Північної Кореї. У заяві представника Міністерства закордонних справ КНР Лу Кана йдеться про те, що це суперечить фактам і викликає занепокоєння у китайської сторони.

"Заява США безвідповідальна і суперечить основним фактами. Ми серйозно цим стурбовані", - сказано в повідомленні.

Напередодні президент США Дональд Трамп заявив про те, що з огляду на більш жорсткі торговельні відносини з Китаєм не вірить, що китайський уряд допомагає процесу денуклеаризації КНДР так, як раніше. Також американський лідер дав державному секретарю США Майку Помпео розпорядження відкласти запланований візит до Північної Кореї.

Раніше телеканал CNN з посиланням на інформовані джерела заявив про те, що США неодноразово висували пропозиції Північній Кореї з денуклеаризації, однак всі вони були відхилені. CNN вважає, що дипломатія адміністрації президента Дональда Трампа відносно КНДР "зайшла до глухого кута".

Нагадаємо, що 12 червня в Сінгапурі відбулася історична зустріч президента США Дональда Трампа та лідера Північної Кореї Кім Чен Ина, за підсумками якої сторони підписали спільну декларацію про перезавантаження двосторонніх відносин і денуклеаризацію Корейського півострова. Крім того, США беруть на себе зобов'язання забезпечити безпеку КНДР. Тим не менш, санкції проти Кореї поки залишаються чинними.

Детальніше про саміт США та КНДР читайте в матеріалі Віктора Константинова "Сінгапурський саміт: історична віха чи тимчасовий перепочинок?" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна