UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Китаї постав перед судом опальний політик Бо Сілай, син сподвижника Мао Цзедуна

Найгучніша за останній час справа в Китаї: очікували, що партійний бос міста Чунцин Бо Сілай буде одним з семи членів Постійного комітету політбюро ЦК КПК. Замість цього він потрапив на лаву підсудних.

В Китаї розпочався суд над опальним політиком Бо Сілаєм, якого ще відносно нещодавно готували на вищі пости в китайському керівництві.

Справа привернула до себе увагу всього світу, оскільки судять не просто рядового партійного чиновника, а одного з так званих принців - сина революціонера Бо Ібо, сподвижника Мао Цзедуна і члена "вісімки безсмертних" - найвпливовіших людей у КПК у 1970-1980-х роках.

Суд відбувається у місті Цзинань, центрі східної провінції Шаньдун, в умовах найсуворіших заходів безпеки.

64-річний Бо Сілай, колишній партійний керівник міста Чунцин, не з'являвся на публіці протягом півтора років і за цей час був зміщений з усіх посад і виключений з Компартії Китаю.

Позбувшись депутатського мандата, Бо Сілай також позбувся імунітету від судового переслідування.

Бо Сілаю пред'явлені звинувачення в отриманні хабарів, корупції і зловживанні владою.

На суді Бо Сілай уже заявив, що заперечує висунуте проти нього обвинувачення в отриманні хабара на суму понад 3,5 мільйонів доларів від свого друга, підприємця Сюй Міна і директора компанії Dalian International Development Ltd Тана Сяоліня.

"Справу Бо Сілая" вважаєть найгучнішою за останній час корупційною справою в Китаї і вона перебуває на особистому контролі верхівки КПК, зокрема генсека Сі Цзіньпіна.

Партійний бос Чунцина опинився в центрі скандалу після того, як начальник міської поліції провів день у консульстві США, імовірно, намагаючись отримати притулок після сварки з Бо Сілаєм.

Потім його дружину Гу Кайлан звинуватили в організації вбивства британського бізнесмена Ніла Хейвуда і серпні минулого року засудили до смертної кари з відсуненням виконання вироку на два роки.

Сам Бо Сілай у кримінальній справі своєї дружини не фігурував.

На думку ряду спостерігачів, скандали навколо Бо Сілая пов'язані з боротьбою за владу в керівництві китайської компартії. Сумніви в офіційній версії смерті Ніла Хейвуда з'явилися в лютому 2012 року, коли Китай готувався до зміни керівництва, що відбувається раз на 10 років .

Очікувалося, що Бо Сілай стане одним з семи членів Постійного комітету політбюро ЦК КПК - органу, який приймає найважливіші рішення в Китаї. Замість цього проти нього висунуто численні звинувачення, і кореспонденти не сумніваються, що колишнього партійного боса визнають винним.

Падіння Бо Сілая сприймають як серйозну кризу, яка сколихнула правлячу еліту КНР за довгий час. !zn

Читайте також:

Лідер Китаю відправив всіх генералів служити рядовими

Сі Цзіньпін розповів про "китайської мрії" - головну стратегію майбутнього

Компартія Китаю відмовляється від червоних килимів, транспарантів з гаслами і помпезних банкетів

США і Китай домовилися будувати відносини по-новому