UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Киргизстані "втратили" президента і прем'єра. Їх місцеперебування невідоме

Радбез країни закрив кордони

Місцеперебування президента Киргизстану Сооронбая Жеенбєкова і прем'єр-міністра Кубатбека Боронова невідомо, повідомив у четвер заступник глави Ради безпеки середньоазіатської країни Омурбек Суваналієв.

"Місцеперебування президента Киргизстану Сооронбая Жеенбекова і прем'єр-міністра Кубатбека Боронова невідомо. З метою безпеки прийнято рішення закрити кордон", - сказав Суваналієв, додавши, що вони обидва публічно не з'являлися з початку протестних акцій проти результатів виборів в Жогорку Кенеш - парламент країни. За цей час Жеенбеков записав кілька відеозвернень, проте невідомо де їх записали.

"Посадові особи, які покинули робочі місця, знаходяться в конспіративних місцях. Сказати точно, де, ми не можемо, багато хто з них ховаються. Частина з них, як Боронов, запевняє, що працює віддалено та у відставку не подавали. Таких реваншистів досить багато, що може привести до великих зіткнень", - зазначив він.

У Радбезі кажуть, що політична ситуація в Киргизстані залишається напруженою.

"Політичні партії не можуть домовитися. Ми вживаємо всіх заходів з силовим блоком, щоб не допустити зіткнень. Партії мають сісти за стіл переговорів, щоб не дестабілізувати обстановку", - сказав заступник голови СБ.

Читайте також: Мер Бішкека повернувся на роботу через два після відставки. За цей час мером встигли побути дві людини

Після оголошення попередніх підсумків виборів до парламенту Киргизстану кілька опозиційних партій заявили про невизнання результатів через масові порушення і фальсифікації під час виборчого процесу.

Увечері 5 жовтня на площі Ала-Тоо в Бішкеку зібрались близько п'яти тисяч незгодних із результатами виборів до парламенту. Акції протесту відбулися в містах Нарін і Талас.

Мітинги переросли в зіткнення із силовиками та штурм «Білого дому» - будівлі, в якій розташовуються Адміністрація президента і парламент Киргизстану. На сьогодні будівлю розгромлено і випалено пожежею, в результаті протестів постраждала 1 тисяча осіб (поранені є як серед силовиків, так і серед протестувальників), ще одна людина загинула.

6 жовтня ЦВК визнала недійсними підсумки виборів парламенту Киргизстану.