UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Кенії загинуло 59 людей в результаті нападу ісламістів на ТЦ в Найробі, там залишаються заручники

Атака на один із найбільш фешенебельних торгових центрів столиці Кенії Westgate, відповідальність за яку узяло на себе сомалійське ісламістське угруповання, що було відповіддю на присутність кенійських військових в Сомалі.

© newsru.co.il
© newsru.co.il
© newsru.co.il
© newsru.co.il

В результаті нападу ісламістських бойовиків на торговий центр у Найробі в суботу загинуло 59 осіб, серед яких іноземці, зокрема канадський дипломат і двоє французів, а також родичі президента країни. Поранених налічується більше 200 чоловік. При цьому в будівлі, в момент атаки в якому знаходилося близько тисячі покупців, досі залишаються заручники, точне число яких невідомо, повідомляє BBC.

Кенійські військові 22 вересня пішли в атаку на бойовиків, які захопили заручників в торговому центрі, повідомляє Agence France-Presse. Військові обіцяють знищити або заарештувати залишилися терористів.

Як уточнює Reuters, відразу після того, як військові знялися зі своїх позицій, в будівлі торгового центру почалася інтенсивна перестрілка. Вона тривала не менше 30 секунд. Про інші подробиці спецоперації поки нічого не відомо.

Відповідальність за бійню в торговому центрі взяла на себе сомалійська ісламістське угруповання "Аль-Шабаб". Представник угруповання повідомив BBC, що атака на один із найбільш фешенебельних торгових центрів столиці Кенії Westgate була відповіддю на присутність кенійських військових в Сомалі.

При цьому, як стверджують в "Аш-Шабаб", в ТЦ були вбиті не менше 100 осіб.

"Огидні організатори цієї боягузливою акції сподівалися принизити, розділити кенійців і викликати у них відчай. Ми переживали теракти раніше. Ми переможемо їх знову", - заявив президент Кенії Ухуру Кеньятта.

Точне число нападників, серед яких була помічена жінка, невідомо, але менше 10.

Один з терористів убитий в перестрілці з силами безпеки, повідомляє Euronews.

Бойовики в масках увірвалися в будівлю під час проведення там дитячого кулінарного конкурсу і відкрили безладний вогонь по людях.

Очевидці повідомляють, що радикали дозволили вийти всім мусульманам: говорили по-арабськи і по-сомалійські терористи запитували відвідувачів, не мусульмани вони, і, у разі ствердної відповіді, відпускали заручників.

Розповідає очевидець: "Я бачив араба, дуже сильного чоловіка, і він не був сомалийцем, він був арабом! В руках він тримав зброю. Я бачив як він переодягнувся, потім сховався серед нас, а коли за нами прийшли рятувальники, то він теж вийшов разом з нами".

МЗС України зараз перевіряє інформацію про те, чи є українці серед загиблих або поранених в кенійському торговому центрі. "Зараз ми перевіряємо інформацію про те, чи є українці серед жертв і постраждалих в кенійському ТЦ", - повідомили в прес-службі МЗС.

Офіційний Париж підтвердив загибель двох громадянок Франції в Найробі.

Офіс прем'єр-міністра Канади повідомляє, що були вбиті двоє канадських громадян, у тому числі співробітник дипмісії.

Держдепартамент США повідомляє, що були поранені четверо американців. Серед загиблих є також громадяни азіатських країн.

На півдні Сомалі з 2011 року перебувають близько 4 тисяч кенійських військових у складі контингенту Африканського союзу. Вони беруть участь в операції проти ісламістів.

Напад на торговий центр Westgate - найкривавіша трагедія в Кенії з 1998 року, коли в результаті вибуху американського посольства в Найробі загинуло понад 200 осіб. !zn

Читайте також:

В Нігерії переодягнені у військових ісламські бойовики розстріляли понад 140 осіб

Ісламісти Західної Африки об'єдналися, щоб помститися Франції за Малі

Україна не готова відправити у Малі вертольоти на допомогу миротворцям ООН