UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Каталонії проходять масштабні мітинги антисепаратистів

Прихильники єдності Іспанії вимагають посадити у в'язницю голову парламенту регіону Карлеса Пучдемона.

У Барселоні у неділю, 8 жовтня, тисячі людей вийшли на акції протесту проти незалежності Каталонії від Іспанії, повідомляє El Mundo.

Присутні у центральній частині міста протестувальники тримали прапори Каталонії і Іспанії та скандували: "Каталонія – Іспанія". Крім того, мітингувальники вимагали заарештувати і відправити до в'язниці голову каталонського женералітету Карлеса Пучдемона.

На понеділок, 9 жовтня, призначене засідання парламенту автономії. На засіданні політики планують розглянути результати референдуму про незалежність регіону від Іспанії, що відбувся на початку місяця. За даними влади Каталонії, 90% жителів підтримали її відділення від Іспанії.

При цьому Конституційний суд Іспанії заборонив проведення сесії, але депутати все ж мають намір зібратися та провести засідання.

Як повідомлялося раніше, напередодні Іспанію охопили численні мітинги та акції на підтримку єдності країни. Мітингувальники, які зібралися в суботу, скандували, звертаючись до прем'єр-міністра Іспанії Маріано Рахоя і голови регіональної адміністрації Каталонії Карлеса Пучдемона: "Говорите (один з одним) або йдіть".

Тим часом прем'єр-міністр Іспанії Маріано Рахой не виключив того, що використовуватиме "будь-які законні методи" для збереження єдності Іспанії. Зокрема, він може задіяти 155 статтю Конституції, яка передбачає обмеження автономії Каталонії.

Після масових протестів у Каталонії і референдуму про незалежність автономії від Мадрида король Іспанії Філіп VI 3 жовтня виступив із зверненням до нації, уперше висловивши свою точку зору з цього питання.

У телезверненні він вказав на необхідність захищати встановлений Конституцією порядок.

Зараз Іспанія знаходиться в "украй важкій ситуації", - зазначив він, назвавши каталонський референдум протизаконним і недемократичним.

За словами Філіпа VI, він твердо прихильний конституційного порядку і єдності Іспанії. Разом із тим король висловив упевненість, що Іспанія зможе подолати "важкі часи".

Детальніше про референдум у Каталонії і його наслідки для країни і регіону читайте в матеріалі Олексія Коваля "Незалежність Каталонії: чим відповість Мадрид?", у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".