UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Єврокомісії запропонували дозволити мігрантам просити притулку у Польщі, Латвії, Литві

Комісія пропонує тимчасові правові та практичні заходи для вирішення надзвичайної ситуації на зовнішньому кордоні ЄС із Білоруссю.

У Єврокомісії запропонували дозволити мігрантам просити притулку у Польщі, Латвії, Литві, залежно від того, на кордоні з якою європейською країною опинилася людина, щоб допомогти країнам вирішити надзвичайну ситуацію на зовнішньому кордоні ЄС з Білоруссю, що випливає з тексту пропозиції, який опубліковано на сайт відомства.

Також Reuters пише, що в інших країнах ЄС шукати притулку біженці не зможуть.

У Єврокомісії зазначили, що заходи, включені до цієї пропозиції, мають надзвичайний та винятковий характер. Вони будуть застосовуватись протягом 6 місяців, якщо вони не будуть продовжені або скасовані. Пропозиція буде прийнята після розгляду радою Єврокомісії та погодження з європейським парламентом.

У разі ухвалення цієї пропозиції у Польщі, Латвії та Литви буде можливість продовжити термін реєстрації заяв про надання притулку до місяця замість 3-10 днів.

Також країни зможуть надати притулок біженцям на кордоні до 16 тижнів, щоб дочекатися розгляду клопотань про надання притулку на території країни. Виняток із цих правил – заявники з особливими проблемами зі здоров'ям.

Крім того, Польща, Латвія та Литва зможуть застосовувати спрощені та швидші національні процедури, у тому числі для повернення людей, чиї клопотання про міжнародний захист було відхилено.

Раніше правозахисні групи заявили, що щонайменше 13 людей загинуло, оскільки мігранти розбили табір на морозі на кордоні.

Читайте також: Росія та Білорусь лякають Захід ядерною зброєю

У Держприкордонслужбі назвали фейком відео, на якому нібито знято тепловізійну камеру момент розстрілу групи осіб, які, як стверджують ЗМІ, намагалися прорватися через зону відчуження з Білорусі.