UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ЄС вирішили зупинити процес вступу Грузії

Причина цьому — антизахідна риторика керівництва країни.

Лідери країн Євросоюзу погодились зупинити процес вступу Грузії до Блоку. Посол ЄС у Тбілісі Павел Герчинський заявив, що про це «дуже чітко сказано» у висновку Європейської ради від 27 червня, повідомляє видання SOVA.

Він також зазначив, що у ЄС не розуміють намірів нинішнього керівництва Грузії. За його словами, закон про «іноагентів» був кроком назад у євроінтеграції Тбілісі.

Читайте також: Посол США у Грузії прокоментувала скасування спільних навчань

«Також антизахідна, антиєвропейська риторика є абсолютно несумісною з декларованою метою вступу до Євросоюзу. На жаль, на даний момент вступ Грузії до Євросоюзу зупинений», — заявив посол.

3 червня голова парламенту Грузії Шалва Папуашвілі підписав закон «Про прозорість іноземного впливу». Його також називають законом про «іноагентів» та порівнюють з аналогічним російським документом. Закон прийняли не зважаючи на масові протести громадян країни.

Раніше Міністерство оборони США скасувало спільні військові навчання з Грузією. У Пентагоні рішення повʼязали зі звинуваченнями керівництва країни у бік США, які Вашингтон вважає неправдивими. Також Сполучені Штати повідомили про повний перегляд двосторонньої співпраці з Тбілісі. У відповідь на це грузинська президентка Саломі Зурабішвілі заявила, що миру в її країні не може бути в умовах ізоляції та відсутності партнерів.