UA / RU
Підтримати ZN.ua

У ЄС хочуть позбавити Угорщину права голосу, аби схвалити 50 млрд євро для України – Financial Times

У ЄС розкритикували блокування Орбаном переговорів з цього приводу під час саміту в Брюсселі.

Під час саміту ЄС у Брюсселі прем’єр Угорщини Віктор Орбан покинув залу, дозволивши саміту схвалити початок переговорів з Україною. Однак він заблокував переговори про довгостроковий перегляд бюджету ЄС, який передбачав близько 50 мільярдів євро на підтримку України. Аби все ж схвалити цю допомогу у ЄС хочуть позбавити Угорщину права голосу, пише Financial Times.

Старший науковий співробітник аналітичного центру Німецького фонду Маршала Даніель Гегедюс в контексті блокування Угорщиною перемовин про 50 млрд євро для України зазначив, що це була найнижча точка для ЄС і нова висока точка ескалації».

У виданні зазначили, що протягом більшої частини свого 13-річного перебування при владі Орбан використовував антагоністичні стосунки з ЄС, щоб стимулювати виборців і вимагати від Брюсселя фінансових поступок. Його поточна суперечка з Брюсселем полягає в тому, що призупинення фінансування в розмірі 20 мільярдів євро через занепокоєння, пов’язані з верховенством права та основними правами. Але чиновники ЄС намагаються обмежити його здатність перешкоджати реалізації порядку денного блоку. 

«Він обирає певну поведінку, і ми всі її вивчаємо. Ми всі бачимо, що потрібно для того, щоб його спровокувати, а це гроші», – сказав високопоставлений дипломат ЄС.

Читайте також: Шольц сказав, що ідея з відправкою Орбана пити каву – «для особливих моментів»

У виданні зазначили, що Орбан та його союзники неодноразово заявляли, що його протидія допомозі Україні не пов’язана з фінансуванням Угорщини. Але коли саміт наближався до завершення, він нарешті назвав свою ціну: виплата решти 20 мільярдів євро, раніше заблокованих через проблеми в країні з верховенством права.

За даними FT, деякі чиновники ЄС пропонують застосувати щодо Угорщини процедуру покарання за ст. 7 договору про Євросоюз 2007 року за порушення верховенства закону. Таке покарання може забрати право голосу в Угорщини.

Зазначається, що таке рішення може заблокувати будь-яка інша країна ЄС. Щоправда, після того, як у Польщі змінився уряд, Угорщина втратила гарантованого захисника.

Попри це багато країн з політичного Альянсу все ж висловили занепокоєння з цього приводу. Адже використання цієї статті, по суті, є найбільшою  зброєю ЄС проти держави-члена.

Читайте також: У Кремлі похвалили Орбана за антиукраїнську діяльність

Чиновники стверджують, що пріоритетом є переконати Орбана відмовитись від виплат Угорщині. Йому хочуть ясно пояснити те, що в ЄС називають «повною вартістю» його ізоляції.

Якщо ж переконати угорського прем’єра не вдасться, то 26 інших членів ЄС зможуть укласти угоду про допомогу Україні кожен окремо. Хоча це займе час і запропонує лише короткострокове рішення.

«Можливо, Угорщина може створити більше проблем. Можливо, Угорщина зможе змусити нас використати кілька різних інструментів. Але зрештою Угорщина не зможе перешкодити нам надати гроші Україні», – сказав високопосадовець ЄС, який був присутній на саміті в Брюсселі.

Читайте також: В Чехії Орбана назвали троянським конем, що захищає російські інтереси

Нагадаємо, Орбан також зазнав критики через спробу використати українське питання при спробі розблокувати доступ до фондів ЄС, які були заморожені через загрозу нинішнього уряду Угорщини верховенству права в країні. Минулого тижня Європейська комісія вирішила розблокувати 10 мільярдів євро, оскільки Угорщина опублікувала судові реформи. Однак ще близько 21 мільярда євро залишаються замороженими.

Партнерка Мартіна Дворжака по дебатах з опозиційної партії ANO Алена Шиллерова утрималася від коментарів щодо критики Орбана та висловила сумнів, чи доцільно взагалі включати тему переговорів про вступ України до саміту в цей час.

Як Будапешт хоче використати своє, як він вважає, «вікно можливостей» та «дотиснути» Київ і Брюссель пояснює оглядач відділу міжнародної політики «Дзеркала тижня» Володимир Кравченко у статті «Торги Орбана: чого Угорщина насправді домагається від України» на ZN.UA.