UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Грузії відбулись протести після заяв влади про необхідність "вибачень" за війну 2008 року

"Наш колабораціоніст-олігарх плюнув у душу нашим загиблим героям, які боролися за суверенітет і територіальну цілісність Грузії".

Фото ілюстративне.

Фото ілюстративне.

У Грузії відбулися акції протесту під гаслом "Ні диктату Кремля". Громадяни вийшли на мітинги у своїх містах після заяв керівника правлячої партії "Грузинська мрія" Бідзіни Іванішвілі, який звинуватив грузинську сторону у війні 2008 року та пообіцяв "вибачитися" перед осетинами, повідомляє "Настоящее время".

"Наш колабораціоніст-олігарх плюнув у душу нашим загиблим героям, які боролися за суверенітет і територіальну цілісність Грузії, і водночас образив живих ветеранів, живих героїв, які ризикували своїм здоров'ям, життям і всім заради Батьківщини", — заявив лідер молодіжного руху "Дапіоні" Звіад Цкетладзе.

Читайте також: Байден висловив свою розчарованість антидемократичними діями уряду Грузії

Зазначається, що демонстрації пройшли у Тбілісі перед будинком парламенту, а також у Кутаїсі. Один із лідерів коаліції "Сильна Грузія" Леван Цуцькірідзе заявив, що країні потрібен уряд, який працюватиме заради інтересів народу Грузії, а не Росії. 

У серпні 2008 року у Грузії відбулась так звана пʼятиденна війна з РФ. За її підсумком Росія офіційно визнала незалежність Абхазії та Південної Осетії. Грузія визнає ці регіони окуповані росіянами.

Нагадаємо, Іванішвілі заявляв, що Грузія планує вибачитися перед осетинами за війну, яку нібито розв’язав колишній президент Міхеїл Саакашвілі. За його словами, війна 2008 року “не була волею ані грузинського, ні осетинського народу”. Він пообіцяв провести “грузинський Нюнберзький процес”, який має стати наслідком визнання Грузією провини та передумовою для примирення. 

Раніше прем'єр-міністр Іраклій Кобахідзе Грузії заявив, що після виборів у жовтні уряд планує заборонити понад пів дюжини партій. Він вважає, що ці плани не стануть на заваді вступу до ЄС.