UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Грузії ухвалили проросійський закон про обмеження прав ЛГБТ

Він забороняє прайди, зміну статі та публічне демонстрування веселкового прапора.

Грузинський парламент остаточно схвалив закон "Про сімейні цінності та захист неповнолітніх", який суттєво обмежить права ЛГБТ. Документ забезпечить правову основу для заборони проведення прайдів та публічного демонстрування веселкового прапора, повідомляє Reuters.

Закон, який вважають проросійським, також підтверджує заборону на одностатеві шлюби та забороняє операції зі зміни статі. Також влада зможе запровадити цензуру фільмів і книг. Тамара Джакелі, директорка агітаційної групи Tbilisi Pride, заявила, що тепер, ймовірно, її організація припинить роботу. 

"Цей закон — найжахливіша річ, яка трапилася з ЛГБТ-спільнотою в Грузії. Швидше за все, нам доведеться закритися. Ми не можемо продовжувати роботу", — заявила Джакелі.

Читайте також: США запровадили санкції проти чиновників та членів проросійського руху Грузії за придушення протестів

Активісти вважають, що захід спрямований на посилення підтримки уряду з боку консервативної частини населення напередодні виборів у жовтні. Президентка Саломе Зурабішвілі пообіцяла заблокувати закон, проте у правлячої партії "Грузинська мрія" достатньо місць у парламенті, аби обійти її вето.

Нагадаємо, у травні грузинський парламент остаточно ухвалив закон про "іноагентів", не дивлячись на протести громадян країни та застереження західних країн. Після цього ЄС призупинило процес вступу Грузії через антизахідну риторику керівництва країни. У відповідь на це у правлячій партії заявили, що у рішенні європейських лідерів немає "нічого страшного"