UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Грузії розпочалась акція протесту, опозиція вимагає проведення нових виборів

Мітингувальники освистали Орбана, який прибув до Тбілісі з візитом.

У центрі Тбілісі розпочалась акція протесту через результат парламентських виборів. Мітингувальники перекрили проспект Руставелі, де розташована будівля парламенту, передає NewsGeorgia.

Перед мітингувальниками вже виступила президентка Саломе Зурабішвілі, передає "Ехо Кавказу". Вона заявила, що результати виборів вкрали і "їх ніхто не визнає". 

"Я хочу вам сказати, що ви, що є тут, не програли вибори. Вони вкрали ваш голос і намагалися вкрасти ваше майбутнє, ніхто не має на це права, і ви нікому цього не дозволите", — заявила Зурабішвілі.

Також повідомляється, що один із лідерів партії "Єдність-Національний рух" Георгій Вашадзе на мітингу заявив про невизнання опозицією результатів виборів. За його словами, опоненти влади не збираються "входити до цього парламенту", а також відмовляються від усіх мандатів та анулюють списки. Вони вимагають проведення повторних виборів під міжнародним наглядом.

"Єдині переговори та угоди мають стосуватися повторного проведення виборів", — заявив Вашадзе.

Журналісти повідомляють, що учасники акції освистали премʼєра Угорщини Віктора Орбана, який прибув до Тбілісі з дводенним візитом. Він привітав проросійську "Грузинську мрію" з перемогою ще до оголошення виборчою комісією попередніх підсумків голосування.

Раніше голова Європейської Ради Шарль Мішель повідомив, що Єврорада перегляне відносини з Грузією після виборів. Там закликають розслідувати порушення при голосуванні.

Минулого тижня у Грузії відбулися парламентські вибори, на яких більшість голосів отримала партія "Грузинська мрія", яка перебуває при владі 12 років. Політсила хоч і декларувала європейський вибір, але своїми діями зближала Грузію з Росією, ухвалюючи антидемократичні закони, переслідуючи опозицію, конфліктуючи із США, ЄС, Україною. То чому ж тоді ця політсила набрала стільки голосів, пояснив Володимир Кравченко у статті "Чи проллє кров "Грузинська мрія".