UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Грузії набрав чинності скандальний закон про "іноагентів"

Тепер громадські організації із фінансуванням з-за кордону повинні подавати декларації та заяву на реєстрацію до реєстру.

З 1 серпня у Грузії  запрацював реєстр для реєстрації громадських організацій та ЗМІ, понад 20% фінансування яких надходить з-за кордону. Реєстр створений на основі закону про "іноагентів", повідомляє NewsGeorgia.

"З 1 серпня організації, які підпадають під критерії, можуть подавати заяви", — повідомив міністр юстиції Грузії Раті Брегадзе.

Зазначається, що такі організації грузинська влада називає "організаціями, які проводять інтереси іноземної сили". На реєстрацію вони мають один місяць, тобто до вересня. Також вони мають подати декларації про своє фінансування. Потім грузинський Мін'юст розпочне шукати тих, хто ухилився від виконання нового закону. Поки що неясно, як саме відбуватиметься моніторинг.

Читайте також: Опитування: 63% населення Грузії вважають, що країна розвивається в неправильному напрямку

За невиконання закону передбачено штраф у розмірі 25 тисяч ларі (375 тисяч грн). Потім за кожен місяць прострочення стягуватиметься ще по 20 тисяч ларі (300 тисяч грн).

Нагадаємо, у травні грузинський парламент остаточно ухвалив закон про "іноагентів", не дивлячись на протести громадян країни та застереження західних країн. Після цього ЄС призупинило процес вступу Грузії через антизахідну риторику керівництва країни. У відповідь на це у правлячій партії заявили, що у рішенні європейських лідерів немає "нічого страшного".

Також у США зупинили надання допомоги Грузії на суму понад 95 мільйонів доларів. Там також повʼязали рішення через антидемократичні дії країни.