UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Газі зафіксовано перший випадок поліомієліту за останні 25 років — міністерство охорони здоров'я Палестини

Аналіз зразків стічних вод вперше виявив наявність вірусу в регіоні в червні.

У Газі зафіксовано перший випадок поліомієліту за останні 25 років, повідомило 16 серпня палестинське міністерство охорони здоров'я. Діагноз був поставлений 10-місячній дитині після того, як лікарі виявили у неї симптоми, характерні для цієї хвороби, а тести, проведені в Йорданії, підтвердили наявність вірусу, йдеться в заяві міністерства. Аналіз зразків стічних вод в Газі вже виявляв наявність вірусу, але це перший підтверджений випадок.

Поліомієліт, на який переважно хворіють маленькі діти, вражає нервову систему і може призвести до паралічу хребта та дихальних шляхів, а іноді й до смерті. Ліків проти цієї дуже заразної хвороби не існує.

Читайте також: ВООЗ вбачає "високий ризик" поширення вірусу поліомієліту у Газі – ЗМІ

Вірус був викорінений з Сектору Гази понад 25 років тому завдяки комплексній кампанії вакцинації. Але "руйнування системи охорони здоров'я, відсутність безпеки, перешкоди у доступі, постійне переміщення населення, нестача медикаментів, низька якість води й слабкі санітарні умови" створили "ідеальне середовище" для поширення поліомієліту та інших захворювань, заявив минулого місяця речник Всесвітньої організації охорони здоров'я Крістіан Ліндмайєр.

Наприкінці серпня в Секторі Гази за підтримки Міністерства охорони здоров'я Палестини, ВООЗ, ЮНІСЕФ, Агентства ООН у справах біженців (БАПОР) та інших партнерів розпочнеться двоетапна кампанія з вакцинації від поліомієліту, яка охопить понад 640 тисяч дітей віком до 10 років.

Читайте також: Надії Байдена на припинення вогню в Газі зменшуються — The Hill

Раніше міністерство охорони здоров'я Палестини повідомляло, що понад 40 тисяч палестинців загинули у війні між Ізраїлем і ХАМАСом. Крім того, згідно з оцінками Міністерства охорони здоров'я, 92 401 особа отримала поранення в Газі.