UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Грузії призначили дату президентських виборів

Президентські вибори призначені у Грузії на 27 жовтня. Чинний глава держави Михайло Саакашвілі відповідний указ підписав 1 липня.



У Грузії призначили дату чергових президентських виборів. Голосування відбудеться 27 жовтня.

Нинішній глава республіки Михайло Саакашвілі виставити свою кандидатуру на майбутніх виборах вже не зможе. В даний час закінчується його другий (останній, згідно з конституцією) президентський термін.

На даний момент у президенти вже висунуті кілька кандидатів: міністр освіти Георгій Маргвелашвілі від правлячої коаліції "Грузинська мрія", лідер опозиційної Лейбористської партії Шалва Нателашвілі і екс-спікер парламенту Ніно Бурджанадзе (останню висунула громадська організація "Народні збори").

Кандидата від пропрезидентської партії "Єдиний національний рух" - яка знаходиться в опозиції щодо "Грузинської мрії" - поки не названо. Його визначать за допомогою праймеріз, які пройдуть до кінця липня.

Раніше передбачалося, що від партії Саакашвілі у президенти буде висунуто одного з його найближчих соратників - колишній глава МВС Грузії Вано Мерабішвілі. Однак невідомо, чи зможе він взяти участь у виборах: колишній міністр, нагадаємо, нещодавно був заарештований за звинуваченням у різних зловживаннях.

Попередні президентські вибори відбулися у Грузії на початку 2008 року. За офіційними даними, Саакашвілі отримав близько 53% голосів і, таким чином, був обраний на другий термін.

Команда нинішнього президента фактично втратила владу після поразки на парламентських виборах 2012 року. "Грузинська мрія" на чолі з мільярдером Бідзіною Іванішвілі, що виграла ті вибори, отримала більшість у парламенті і сформувала уряд. Саакашвілі залишився допрацьовувати свій термін, проте його вплив істотно зменшився.

Іванішвілі, коментуючи майбутні вибори президента, заздалегідь оголосив, що їх "із великою перевагою" виграє кандидат від "Грузинської мрії". Що стосується кандидата від президентської партії, то він, як стверджує мільярдер, не зможе отримати навіть друге місце. !zn

Читайте також:

Прем'єр Грузії не виключив арешту Саакашвілі після президентських виборів

Партія Саакашвілі обере кандидата у президенти з 4 претендентів

Нова влада Грузії звинуватила Саакашвілі у створенні системи масового терору