UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Грузії обмежили повноваження президента

Парламент Грузії подолав вето президента на нову конституцію країни, і Маргвелашвілі змушений був підписати документ.

Президент Георгій Маргвелашвілі підписав нову Конституцію Грузії, прийняту кілька днів тому парламентом в остаточній редакції.

"На жаль, парламент прийняв однопартійну Конституцію, тому мені вкрай важко її підписувати, однак виходячи з внутрішніх та зовнішніх викликів, що стоять перед країною, виходячи з відповідальності уникнути можливої дестабілізації, я, як глава держави, верховний головнокомандувач і гарант Конституції, підписую цей документ", - заявив Маргвелашвілі на брифінгу.

Парламент Грузії більшістю голосів у вересні цього року прийняв нову Конституцію, яка забезпечує перехід держави на парламентське правління і суттєво обмежує права та повноваження президента.

Проти прийняття цієї Конституції виступили всі опозиційні сили, і президент Маргвелашвілі наклав вето на прийняту Конституцію. Однак парламент, в якому конституційну більшість має правляча партія "Грузинська мрія", подолав його.

Головними пунктами Конституції, проти яких виступали президент і опозиція - це відстрочка на чотири роки проведення виборів за пропорційною системою і зміна процедури обрання президента не прямим голосуванням, а призначеними виборцями.

Згідно з чинним грузинським законодавством, у разі, якщо президент не підписав би прийняту Конституцію, її підписав би голова парламенту.

Георгій Маргвелашвілі переміг на всенародних виборах президента у 2013 році.