UA / RU
Підтримати ZN.ua

У генпрокурора США пояснили, чому він приховав від Сенату зустріч з послом Росії - FT

Сешнс не розповів сенаторам, що, будучи радником Трампа під час виборчої кампанії, розмовляв з російським дипломатом.

Новий скандал через зв'язки з Росією розгортається навколо генерального прокурора Джефа Сешнса, якого в січні призначив президент Дональд Трамп.

Тепер виявилося, що він під час слухання в Конгресі США перед затвердженням на посаді приховав, що двічі зустрічався з послом Росії Сергієм Кисляком. Про це пише Financial Times, додаючи, що зустрічі відбулися під час виборчої кампанії, коли Сешнс був близьким радником кандидата від республіканців Дональда Трампа.

Нинішній генпрокурор США зустрічався з Кисляком 8 вересня. Тоді окрім участі у кампанії Трампа він також був сенатором від штату Алабама. А за два місяці до того, відбулася ще одна зустріч Сешнса з російським послом. Щоправда тоді вони провели коротку розмову під час події, яку організував фонд Heritage Foundation.

В січні, під час слухання в Сенаті перед затвердженням на посаді генпрокурора Сешнс заперечив, що хоч колись зустрічався з російськими представниками. Коли в пресі з'явилися повідомлення, які свідчать про протилежне, генпрокурор спробував викрутитися, заявивши, що ніколи ше зустрічався з російськими чиновниками "з метою обговорення проблем кампанії".

"Я не знаю, що це за підозри. Вони не правдиві", - сказав він.

Демократи в Палаті представників вже почали закликати Сешнса зробити так само, як і екс-радник президента США з національної безпеки Майкл Флінн.

"Після брехні під присягою перед Конгресом про контакти з росіянами, Сешнс не достойний бути головним правоохоронцем нашої країни і повинен піти у відставку", - сказала член Палати представників Ненсі Пелосі.

Сешнс відкидає ці заклики, а його прес-секретар наполягає, що генпрокурор США не зробив нічого поганого.

"Небуло жодної омани в його відповіді. Минулого року сенатор провів 25 зустрічей з іноземними послами, будучи членом комітету зі збройних сил. Під час слухання в Сенаті його спитали про контакти між Росією і кампанією Трампа, а не про зустрічі, які він провів як сенатор", - сказала прес-секретар генпрокурора Сара Ісгур Флорес.

Нагадаємо, що видання New York Times писало, що команда Трампа спілкувалася зі спецслужбами Росії протягом року перед виборами. Видання зазначає, що американські спецслужби перевіряли, наскільки ці контакти пов'язані зі спробами Росії вплинути на результат виборів. У публікації згадуються, що зв'язком з російськими спецслужбами займалися Пол Манафорт і Майкл Флінн.

Радник Дональда Трампа з питань національної безпеки Майкл Флінн подав у відставку, у зв'язку з обговоренням санкцій з російським послом за місяць до обрання Трампа президентом.