UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Фукусімі знову скидають в Тихий океан відпрацьованих воду з АЕС

Почався другий етап скидання води з пошкодженої японської електростанції. У серпні цього року Японія почала скидати у Тихий океан воду, яка використовується для охолодження активних зон трьох реакторів АЕС. Другий етап скидання в море очищеної води з пошкодженої японської електростанції на Фукусімі почався в четвер, 5 жовтня, вранці, передає AFP.

Читайте також: Японія запевняє, що скидання води з АЕС «Фукусіма» не підвищило радіоактивність у морі

Раніше цю воду застосовували для охолодження активних зон трьох реакторів на електростанції, які розтанули після цунамі 2011 року. Цей довготривалий процес потім спричинив  скандал у Китаї.

Читайте також: На Запорізькій АЕС завершили буріння свердловин із водою – МАГАТЕ

Ця вода також надходила з ґрунтових і дощових вод, тривалий час зберігалася у величезних резервуарах на території заводу. Її також  очищували, щоб позбавити її від радіоактивних речовин, за винятком тритію, який, як зазначають експерти,  є небезпечним лише у дуже високих концентрованих дозах. Ось чому потім беруться до дуже великого розбавлення тритієвої води морською водою, перш ніж евакуювати її в океан, щоб рівень її радіоактивності не перевищував цільову межу в 1500 Бк/л.

Ще три операції до кінця березня 2024 року

Читайте також: Україна возила пальне на окуповану ЗАЕС, щоб уникнути аварії – Галущенко

"Як і у випадку з першим разом, ми продовжуватимемо контролювати рівень тритію. Ми продовжуватимемо інформувати громадськість у чіткій і зрозумілій формі, заснованій на наукових доказах", - сказав представник АЕС журналістам.

Читайте також: Окупанти на ЗАЕС перевели черговий блок у "гарячий" режим

Загалом на першому етапі, що тривав 17 днів,  випустили приблизно 7800 м3 тритійної води. Заплановано ще три подібні операції до кінця березня 2024 року.