UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Франції заарештували російського олігарха

Перед тим провели обшуки в його помешканнях.

У Франції заарештовано російського олігарха Алєксєя Кузьмічова у справі про відмивання грошей, повідомляє французьке видання Le Monde.

Мільярдер, який володіє яхтами та нерухомістю у Франції, потрапив під санкції з початку війни в Україні. За інформацією видання, на його віллі в Сен-Тропе провели обшук і вранці 30 жовтня Кузьмічова було затримано.

У Національній фінансовій прокуратурі інформацію підтвердили та уточнили, що обшуки проходили у кількох місцях, зокрема і у  в паризькому будинку олігарха — приватному маєтку у 7 окрузі столиці між  Національними зборами та вулицею музей Орсе.

Кузьмічов, співакціонер консорціуму «Альфа-Груп», який володіє Альфа-банком, вважається одним із найвпливовіших людей у Росії , чиї зв’язки із президентом Російської Федерації Владіміром Путіним встановлені і не підлягають сумніву.

Читайте також: Номінальний власник колишнього "Альфа-Банку" відреагував на підготовку до націоналізації фінустанови

Європейські санкції теоретично забороняють присутність осіб на європейській території, однак джерело, близьке до олігарха, повідомило, що Кузьмічов на момент додавання його до санкційних списків вже перебував у Франції і що він має в країні родинні зв'язки.

До обшуків було залучено шістдесят осіб, у тому числі поліцейські з Центрального управління по боротьбі з корупцією та фінансовими і податковими правопорушеннями (OCLCIFF), відповідальні за розслідування, і близько сорока елітних поліцейських з RAID і BRI.

За інформацією видання, на місці обшуків виявлено пачки готівки.

Як повідомлялось, понад два десятки російських олігархів оскаржують західні санкції. Кілька з них, у тому числі колишня дружина іншого співвласника Альфа-банку Міхаіла Фрідмана та мати Євгенія Прігожина, померлого керівника групи найманців Вагнера, виграли судові рішення проти санкцій ЄС.