UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Франції з другої спроби схвалили ковідні "паспорти здоров’я"

Документ, необхідний для відвідування місць з великим скупченням людей, почне діяти з 9 червня.

Національні збори Франції, нижня палата парламенту, схвалила створення коронавірусних "паспортів здоров'я", які люди повинні будуть використовувати для відвідування спортивних заходів, фестивалів і тематичних парків з великим скупченням людей, повідомляє агентство Reuters.

Документ почне діяти з 9 червня. Він буде служити доказом того, що людина або була вакцинована проти коронавірусу, або має недавній негативний результат ПЛР-тест, або одужала від COVID-19 і, отже, має природні антитіла.

"Паспорт здоров'я" все ж схвалили під час другого голосування в середу після того, як уряд скоротив перехідний період, протягом якого він зможе повторно накласти обмеження, такі як комендантська година, без дозволу парламенту, коли з 2 червня у Франції буде скасований надзвичайний стан.

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що "паспорт здоров’я", який може бути цифровим або паперовим, обмежить поширення вірусу на заходах за участю понад 1000 осіб.

Він не буде використовуватися для відвідин ресторанів і кінотеатрів чи для проїзду в громадському транспорті. Схвалений у  нижній палаті парламенту законопроєкт тепер повинен затвердити Сенат.

Відомо, що у Франції з 19 травня ресторани, кафе і бари будуть знову відкриті для обслуговування на відкритому повітрі, також відновлять роботу магазини, музеї і кінотеатри.

Читайте також: Рівень захворюваності та смертності від коронавірусу в світі вийшов на плато - ВООЗ

Нагадаємо, що у вівторок ввечері, 11 травня, пропозиція була відхилена Національними зборами. Противники пропусків заявили, що таке нововведення несе в собі ризики дискримінації, оскільки мільйони людей ще не пройшли вакцинацію від COVID-19.