UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Франції схвалили введення санітарних пропусків

Законодавці працювали всі вихідні, щоб досягти компромісного варіанту, який в результаті був схвалений Сенатом в неділю ввечері і Національними зборами після півночі.

Парламент Франції схвалив законопроект, що вимагає спеціальних санітарних перепусток для відвідувачів ресторанів, подорожей всередині країни, а також обов'язкових щеплень для всіх медичних працівників, повідомляє The Associated Press.

Закон вимагає, щоби всі працівники сектора охорони здоров'я почали проходити вакцинацію до 15 вересня.

Для входу в усі ресторани, поїзди, літаки також потрібний "санітарний пропуск".

Спочатку це відноситься до всіх дорослих, але, починаючи з 30 вересня, буде застосовуватися до всіх осіб 12 років і старше.

Щоб отримати перепустку, люди повинні мати докази того, що вони повністю вакциновані, або негативний результат ПЛР-тесту, або підтвердження про недавно перенесеному COVID-19.

Дані правила можуть застосовуватися до 15 листопада в залежності від ситуації з коронавірусом в країні.

Раніше в багатьох містах Франції відбулися акції протесту проти планів уряду по "санітарним перепустками", а також проти планів щодо обов'язкової вакцинації медиків. За інформацією МВС Франції, в демонстраціях взяли участь понад 160 тисяч осіб.

Президент Франції Емманюель Макрон заявив, що французи мають повне право протестувати проти його планів по розширенню застосування "санітарних пропусків".

"Кожна людина має право в спокійній обстановці висловлювати свою думку, поважаючи при цьому протилежну сторону", - наводить слова президента газета "Le Figaro".

"Однак немає такої свободи, при якій ви нікому нічого не винні", - додав глава держави.

Раніше французькі сенатори внесли кілька пом'якшуючих змін в закон, що вводить систему санітарних пропусків.

Читайте також: Франція змінює правила в'їзду на тлі погіршення ситуації з COVID-19

Темпи вакцинації в країні сповільнилися: у Франції в середньому більше 400 000 ін'єкцій в день в кінці травня виросли до приблизно 165 000 ін'єкцій в день в даний час. Близько 40 відсотків населення отримали дві дози вакцини Covid-19, а 53,1 відсотка отримали одну дозу.