UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Франції хочуть заборонити ультраправі рухи

На думку глави МВС, вони можуть здійснювати расистські напади та бути учасниками масових заворушень.

Після серії акцій, які пройшли у відповідь на вбивство 16-річного підлітка на південному сході країни, міністр внутрішніх справ Франції Жеральд Дарманен закликав до розпуску трьох ультраправих груп, пише The Guardian.

Дарманен заявив мовнику France Inter, що прагне ліквідувати Division Martel і дві інші групи, яких він не назвав, попередивши, що є ризик того, що їх учасники можуть здійснювати напади на  людей з іншим кольором шкіри.

16-річний регбіст Томас помер від ножових поранень після танцювальної вечірки у селі в Дромі, на південному сході Франції, 19 листопада.

Дев'ятьох людей, яких вважають причетними до інциденту, заарештували, ведеться розслідування за фактами злочинів, включаючи вбивство та замах на вбивство,  деяких залишили під вартою.

Незважаючи на те, що вісім із заарештованих є французами, а один - італійцем, а слідчі досі працюють над встановленням того, що сталося, ультраправі політики вже заявили,  що смерть Томаса є доказом небезпеки з боку іммігрантів та меншин, які, як вони стверджували, прибули до села з міста неподалік.

Читайте також: "Весна для європейських фашистів": деталі статті POLITICO про війну, праві рухи і міграцію

На тлі зростаючої напруги крайні праві групи через смерть Томаса провели марші.

Близько 100 людей, які, як вважають, пов’язані з крайніми правими групами, пройшли маршем через сусіднє місто Романс-сюр-Ізер у суботу, деякі з бейсбольними битами вийшли на сутички з поліцією. 

Шестеро людей віком від 18 до 25 років були заарештовані в рамках мітингу ультраправих у суботу ввечері. За участь у зібранні з метою підготовки насильства їх засудили до тюремного ув’язнення на строк від шести до десяти місяців. П'ятеро з них також були засуджені за насильство над поліцією.

«Коли ви йдете з палицями, ви йдете не захищати справу, ви йдете, щоб атакувати», — заявила прокурорка Ваніна Леполь-Ерколе.

У неділю поліція розігнала черговий ультраправий мітинг у Римі.

Останніми днями близько 30 осіб були заарештовані за зібрання ультраправих, в тому числі після несанкціонованого маршу в місті Ліон.

У ніч на понеділок у Ліоні кілька сотень людей, деякі з яких були в чорних масках, пройшли маршем містом, вигукуючи гасла на кшталт «Іслам — геть з Європи» та несучи банер із написом «Іміграція вбиває». 

Дарманін засудив те, що він назвав «реакцією ультраправих ополченців», і сказав, що звернувся до поліції із закликом проявити твердість і провести арешти. За його словами, оскільки поліція добре впоралася з цими групами, Франція уникла «сценарію в ірландському стилі», посилаючись на заворушення в Дубліні минулого тижня, коли близько 500 активістів проти іммігрантів і банди молоді грабували магазини, підпалювали транспортні засоби та нападали на поліцію.

«Я не дозволю жодній групі, чи то ультраправі чи будь-які радикальні рухи замінити собою прокуратуру та поліцію», — сказав Дарманін.

Очільник МВС додав, що відбулася мобілізація ультраправих, які хотіли «ввести країну в громадянську війну».

Групи, про які говорить Дарманін, нерідко здійснюють  расистські напади, атакуючи людей північноафриканського походження або вигукуючи гасла у ностальгії за Третім рейхом. За його словами, з 2017 року спецслужби запобігли 13 насильницьким проектам ультраправих груп.

Державний прокурор у Валансі сказав, що слідчі досі працюють над тим, щоб встановити, що саме відбулося на тій  танцювальній вечірці. Відомо, що на ній були присутні 400 осіб.

Крім загибелі Томаса, дев'ятеро людей отримали поранення, четверо - у важкому стані. Старший прокурор, Лоран де Кеньї, вважає, що насильство, схоже, спалахнуло з «побутових причин», а не було навмисним нападом на основі раси, етнічного походження, національності чи релігії – і, можливо, його спричинило побіжне зауваження про чиюсь зачіску.

Джордан Барделла, президент ультраправої партії «Національне об’єднання» Марін Ле Пен, яка є найбільшою окремою опозиційною партією в парламенті, цього тижня заявив французькому телебаченню, що смерть Томаса свідчить про «щоденний терор, з яким живуть мільйони французів і мільйони батьків, які хвилюються через те, що їхні діти виходять на вулиці у Франції, тому що знають, що вони ризикують стати жертвою нападу».

Барделла стверджує, що свідки розповіли про молодиків із житлових масивів, які поводилися як «хижаки» і приходили в село «бити білих» і «гамселити молодь».