UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Франції заборонили знищувати не продані або повернені речі

Ці товари будуть доопрацьовані, або спрямовані на благодійність

Французький парламент днями прийняв закон закон про відходи, який, зокрема, забороняє компаніям, що виробляють дизайнерський одяг і предмети розкоші, знищувати не продані або повернені речі.

Новаторський закон, який, за твердженням французького уряду, є першим в світі, також поширюється на електротовари, засоби гігієни та косметику, які тепер повинні бути повторно використані, перерозподілені або перероблені, повідомляє The Guardian.

Він також припиняє використання паперу для отримання чеків торгівлі і заохочує аптеки продавати певні ліки в окремих дозах.

Законопроект, що містить 130 статей, був остаточно прийнятий після того, як Національна асамблея, яка прийняла його дев'ять днів тому, і верхня палата, Сенат, досягли угоди. У Франції є закон, що забороняє супермаркетам викидати непродані продукти харчування і змушує їх передавати товари благодійним організаціям.

Законопроект про боротьбу з відходами та циклічною економікою вимагає від виробників, імпортерів та дистриб'юторів, у тому числі онлайн-фірм, таких як Amazon, жертвувати непродані непродовольчі товари, за винятком товарів, що становлять загрозу для здоров'я або безпеки.

Він прагне до того, щоб весь пластик підлягав вторинній переробці до 2025 року, і в наступному десятилітті скорочення використання одноразових пластикових пляшок збільшилася на 50%. Ресторани швидкого харчування та закусочні повинні припинити використання пластикових контейнерів не пізніше 2023 року.

Згідно з пунктом "забруднювач платить", компанії повинні будуть фінансувати знищення відходів, які вони створюють. Це вимагає, щоб виробники тютюну оплачували утилізацію недопалків з наступного року, і зачіпає тих, хто виробляє іграшки, спортивні товари, товари для будинку й саду і будівельні матеріали з 2021 року.

Втім, у новому законі при всіх благих намірах є слабкі місця. Араш Дерамбарш, французький політик, який стоїть за законом 2016 року, що змушує супермаркети жертвувати придатну для вживання їжу з вичерпаним терміном придатності замість того, щоб викидати або знищувати її, заявив, що новий закон "сповнений благих намірів... але нерішучий".

"Сьогодні, завдяки нашим законом про харчові відходи, будь-який супермаркет, що відмовляється жертвувати їжу, може бути оштрафований на 10 000 євро. В цьому новому законі немає штрафів; на жаль, коли немає покарання, люди просто проігнорують закон", - сказав Дерамбарш. "Це культура на нашому континенті. Якщо штрафів немає, це не буде ефективно. Це неоднозначне рішення".

Згідно з новим законом покупці можуть приходити в магазин зі своєю тарою для покупки сипучих продуктів, за умови, що вона для цього годиться. Крім того, виробники, які використовують у виробництві продуктів пластмаси, зобов'язані повідомляти про це у "відкритому доступі".



Франція стала першою країною в світі, яка приймає такі закони. Зокрема, у 2016 році вона на законодавчому рівні заборонила супермаркетам викидати їжу, пише британське видання The Guardian.

Закон був прийнятий Сенатом Франції одноголосно, його метою є боротьба з бідністю і харчовими відходами.

Тепер активісти сподіваються переконати ЄС прийняти аналогічне законодавство в країнах-членах.

Закон забороняє супермаркетам навмисно псувати їжу для того, щоб вона не дісталася безробітним та бездомним. В останні роки все більше число сімей, студентів, безробітних і бездомних людей у Франції юрмилися біля супермаркетів у нічний час, продукти з терміном придатності допомагали їм прогодуватися.

Найгучнішим і відомим знищенням продуктів "прославилася" Росія. Так, з 7 серпня 2014 року Росія ввела ембарго на поставки продуктів харчування з країн Заходу- США, ЄС, Канади, Австралії і Норвегії. Забороненими вважаються м'ясо та м'ясна продукція, риба та рибна продукція, молоко і молочна продукція, овочі та фрукти.

Через рік РФ вирішила боротися з такими поставками більш радикально. Знищення в Росії "заборонених" продуктів з країн Заходу почалося 6 серпня, згідно указу президента Володимира Путіна. Знищувати продукти дозволяється "будь-яким доступним способом". Найчастіше їх душать бульдозером.