UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Фінляндії і на Кіпрі обирають очільників держав

У кожній з держав основними претендентами на перемогу в першому турі є діючі президенти.

У Фінляндії і на Кіпрі у неділю, 28 січня, стартували президентські вибори.

Як повідомляє видання Helsingin Sanomat, проголосувати в першому турі президентських виборів фіни зможуть з 9:00 ранку до 20:00 вечора.

Згідно з передвиборчими опитуваннями, більшість жителів країни підтримують чинного голову держави Саулі Нііністьо. За три дні до виборів його рейтинг опустився на 9% порівняно з попереднім опитуванням, але залишався достатнім для перемоги в першому турі – президента підтримували 63% виборців.

На другому місці - кандидат від партії "Зелений союз" Пекка Хаавісто, чий рейтинг зріс на 14%.

Третє розділили між собою представниця "Справжніх фінів" Лаура Хухтасаариі та висуванець від виборчого об'єднання Пааво В'яюрюнен з 6% голосів.

Тим часом на Кіпрі від виборів голови держави чекають вирішення питання об'єднання острова, розділеного на "грецьку" і "турецьку" частини, повідомляє The Associated Press. А також відновлення економіки після фінансової кризи.

Очікується, що в них візьмуть участь 500 тисяч кіпріотів.

Дані опитувань свідчать про те, що лідером президентських перегонів залишається чинний голова держави Нікос Анастасіадіс. Проте він навряд чи зможе подолає бар'єр і набрати в першому турі 50% виборців. У цьому випадку другий тур відбудеться 4 лютого.

Конкурентами Анастасіадіса у другому турі можуть стати висуванець від комуністичної партії AKEL Ставрос Малас і лідер Демократичної партії Ніколас Пападопулос.

Нагадаємо, раніше президентські вибори відбулися у Чеській Республіці. У другому турі президентських виборів з невеликим відривом переміг чинний голова держави Мілош Земан. Він обійшов свого конкурента, колишнього голову Академії наук Іржі Драгоша, набравши на 200 тисяч більше голосів.

Перший тур президентських виборів у Чехії відбувся 12 і 13 січня.За крісло президента боролися дев'ять кандидатів, включно з Мілошем Земаном. Ніхто з них не зміг набрати понад 50% голосів виборців. Саме така підтримка, відповідно до національного законодавства, забезпечила б переможцю вищий державний пост вже за підсумками першого туру голосування.

Земан у першому турі набрав 38,56% голосів. Іржі Драгош отримав підтримку 26,60% виборців.