UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Фінляндії відмовилися від вакцинації проти COVID-19 препаратом виробництва AstraZeneca

Громадяни старше 70 років поки відмовляться від щеплень британсько-швейцарським препаратом.

У Фінляндії поки не будуть вакцинувати громадян старше 70 років, британсько-швейцарської вакциною проти COVID-19 виробництва AstraZeneca, передає Helsinki Times, посилаючись на Національний інститут охорони здоров'я та соціального розвитку Фінляндії.

Відзначається, що вакцинацію людей старше 70 років препаратом компанії AstraZeneca відклали до появи додаткових досліджень фінських вчених про ефективність цієї вакцини для людей похилого віку.

«Недолік дослідних даних не означає, що захисний ефект відсутній, але необхідна додаткова інформація», - заявив глава Національного консультативного комітету по вакцинам Віллі Пелтола.

На думку фахівців, як альтернативу для вакцинації людей похилого віку можливе використання РНК-вакцин, схвалених в Фінляндії, які показали ефективність для даної групи населення.

Це вакцини виробництва американської компанії Pfizer і її німецького партнера BioNTech, а також американської компанії Moderna.

AstraZeneca стала третьою вакциною проти коронавируса, яка отримала авторизацію в Євросоюзі, у Франції та багатьох інших країнах Європи і світу.

У той же час французький регулятор рекомендував застосування цієї вакцини для людей молодше 65 років. Аналогічну рекомендацію видали в Швейцарії і Швеції. У Польщі вакциною AstraZeneca робитимуть щеплення проти COVID-19 особам виключно до 60 років.

Читайте також: Вакцинація в Україні: як записатися на щеплення від COVID

А тим часом вакцинація в Україні стартує вже 15 лютого, але якщо якісь обставини не дозволять почати в намічений день, то МОЗ попередить про перенесення.