UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Фінляндії допустили "гібридну реакцію" Кремля у зв'язку із вступом країни до НАТО

Фіни не переживають з приводу припинення Путіним постачання газу та електроенергії, військових приготувань з боку Росії поки що не бачать.

Фінляндія не виключає спроб Росії зробити "гібридний вплив" на країну через рішення Гельсінкі приєднатися до НАТО, сказала в інтерв'ю DW міністерка у справах Європи Тютті Туппурайнен.

"Ми вже бачили деяке втручання в ринок електроенергії, певні проблеми можуть виникнути також з поставками газу, - зазначила Туппурайнен. - Але для нас це не буде великою проблемою. Ми вже майже повністю забезпечуємо себе електрикою, а газ становить лише 6% у нашій енергетичній балансі".

За словами Туппурайнен, Фінляндія не очікує жодних військових дій з боку Кремля у зв'язку з вступом країни до альянсу, що готується. "На нашому кордоні тихо та спокійно. Розвідка каже, що нічого подібного не передбачається", - зазначила міністр.

Вона також пояснила, що рішення нейтральної Фінляндії щодо вступу до НАТО було ухвалено після початку російського вторгнення в Україну. "24 лютого змінило для нас все. Це був тривожний дзвінок не лише для нас, фінів, а й для всіх", - пояснює Туппурайнен.

"Ми не дозволимо Росії залякати нас. Росія не може диктувати нам, які рішення приймати. Фінляндія вже була така близька до НАТО, наскільки це можливо, не будучи його дійсним учасником. Так що цілком можливо, що Росія просто адаптується до цієї нової реальності", - вважає Туппурайнен.

За її словами, Фінляндію і раніше не можна було назвати нейтральною країною через членство у ЄС. "У договорах Європейського Союзу є пункт про взаємну допомогу, стаття 42.7 говорить, що, якщо одна країна зазнає нападу, інші зобов'язані надати допомогу. Тому ми вважаємо, що за необхідності ми могли б отримати велику підтримку та допомогу з боку Європейського Союзу", - вказує Туппурайнен. Вона уточнила, що це, звичайно, "не те саме, що гарантії безпеки відповідно до статті 5 статуту НАТО".

Читайте також: «Проблеми створюються на голому місці» — Путін щодо планів Фінляндії та Швеції вступити до НАТО

Україна при вступі до НАТО може за прикладом Фінляндії та Швеції обійти етап отримання Плану дій щодо членства в Альянсі, вважає тимчасова повірена США в Україні Крістіна Квін. Під час інтерв'ю ЄП вона заявила, що ця процедура не є обов'язковою.

"Що стосується можливості вступу Фінляндії без ПДЧ, то план дій щодо членства ніколи не був юридичною вимогою для приєднання до НАТО, а отже Україна також може вступити до Альянсу без ПДЧ. Проте я б не називала це скороченою процедурою", - зазначила тимчасова повірена..