UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Дубліні заборонили прати і поливати газони

За надмірне користування водою місцевим жителям загрожує штраф у 125 євро.

У Дубліні з 2 липня діє місячна заборона на полив за допомогою садових шлангів, наповнення басейнів і прання з метою економії води. Втім, місцева влада зафіксувала вже щонайменше десять випадків ігнорування заборони. Штрафи за порушення закону можуть сягнути 125 євро. Мешканці обривають телефони служби водоканалу для отримання роз'яснень або рекомендацій щодо обмежень і відключень.
Керуючий директор водоканалу Джеррі Грант попередив, що якщо восени не буде значних опадів, почнеться "сценарій жахів".
"Нам потрібен стійкий дощ. Якщо не буде проливного дощу, ми очікуємо посуху восени", - сказав він у вівторок, пише irishtimes.com.
Показники споживання води у великому районі Дубліна досягли максимуму минулого тижня, зупинившись на рекордній позначці 615 мільйонів літрів на день. Завдяки забороні на полив, цю позначку вдалося знизити до 575 мільйонів літрів в день, але і цього поки недостатньо.
За словами Гранта, до кінця тижня заборона на надмірне використання води розповсюдиться на території Лауіс, Кілкенні, частини Лімерика, сходу і заходу графства Голуей. Чиновник пояснив, що перезарядка підземних вод займе багато часу, навіть коли почнеться дощ, оскільки перші 300 - 400 мл будуть ввібрані в землю і заводи. Він також припустив, що заборону ймовірно доведеться продовжити і в вересні.
Водоканалу доводиться постійно справлятися з новими поривами через застарілість труб, закладених ще в 1960-х роках. До кінця року в заміну водоканалізаційних труб планують інвестувати 650 мільйонів євро.
Раніше повідомлялося, що в Миколаєві через порив каналізації підтопило кілька будинків. Місцеві жителі, щоб врятувати свої житла і відвести потік каналізаційних вод в інший бік, почали викладати барикади з мішків з піском.