UA / RU
Підтримати ZN.ua

У день визволення Кореї Кім Чен Ин і Путін пообіцяли поглибити співпрацю

Перед цим Південна Корея запропонувала КНДР відновити діалог.

Лідер Північної Кореї Кім Чен Ин підтвердив обіцянку поглиблювати співпрацю з Росією у день, коли Пхеньян відзначав річницю незалежності від колоніального панування Японії.

Він зробив це у відповідь на привітання Владіміра Путіна з нагоди Дня національного визволення, в якому російський лідер заявив, що зв'язок, встановлений під час боротьби радянських солдатів проти Японії, продовжує служити основою їхніх відносин, пише Reuters.

Читайте також: Експерти: КНДР відправляє Росії снаряди з власних запасів, а Іран — практично з конвеєра

«Дружні почуття армій і народів двох країн, викувані і поглиблені в кровопролитній боротьбі проти спільного ворога, служать потужною рушійною силою для розвитку, дружби, співпраці до всеосяжного стратегічного партнерства та непереможного братерства», – очільник КНДР.

Кім відвідав меморіал на честь воїнів корейської революції, які боролися проти Японії за припинення колоніального панування 1910-1945 років, і Вежу визволення, де вшановують пам'ять солдатів радянської Червоної Армії.

Засновник Північної Кореї Кім Ір Сен, який є дідом нинішнього лідера, був підтриманий Генеральним секретарем Радянського Союзу Йосипом Сталіним, який оголосив війну Японії наприкінці Другої світової війни.

Радянський Союз підтримав комуністичні сили Кіма, які врешті-решт створили Північну Корею після звільнення Кореї в 1948 році.

Читайте також: Кози в обмін на зброю? Росія відправляє до Північної Кореї 447 кіз 

Напередодні президент Південної Кореї Юн Сок Йол у четвер закликав Пхеньян до діалогу та відновлення співпраці, а також запропонував провести міжнародну конференцію з прав людини в Північній Кореї.

З'явившись в один з найгірших моментів у відносинах між двома Кореями, план Юна деякі експерти сприйняли скептично. Вони сумніваються, що Пхеньян побачить в ньому щось інше, окрім екзистенційної загрози для свого режиму.

Нагадаємо, у червні в Пхеньяні Кім і Путін провели другу особисту зустріч менш ніж за рік, підписавши пакт про «всеосяжне стратегічне партнерство», який включає угоду про взаємну оборону.

Це відбулося на тлі звинувачень з боку Південної Кореї, України та США в тому, що Кім допомагає Росії у війні проти України, постачаючи ракети та снаряди в обмін на економічну та іншу військову допомогу з боку Москви.

Читайте також: Економіка КНДР “оживає”на тлі співпраці з РФ 

Від початку російської агресії проти України Північна Корея не лише стала голосом підтримки Москви, а й задовольнила критичну потребу в озброєнні, надавши артилерійські снаряди, протитанкові міни та балістичні ракети. Москва демонструє беззастережну готовність поглиблювати відносини з Пхеньяном, ігноруючи резолюції ООН, які свого часу підтримала.

Під час візиту Владіміра Путіна до Північної Кореї було підписано Договір про всеосяжне стратегічне партнерство між двома країнами.

«Військовий союз Путіна та Кім Чен Ина: чим він небезпечний для України?» – про це пише асоційована старша аналітикиня Центру «Нова Європа» Наталія Бутирська.