UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Чорному морі стартували перші від початку російського вторгнення військові навчання НАТО Sea Breeze

Морські навчання НАТО дивним чином збіглися у часі з підписанням угоди про розблокування експорту українського зерна через Чорне море

В болгарській акваторії Чорного моря стартують щорічні військові навчання НАТО Sea Breeze за участі 11 країн-членів альянсу. Про це 22 липня повідомило болгарське видання news.bg.

Цьогоріч у навчаннях беруть участь 24 бойові кораблі та катери, п’ять літаків, чотири вертольоти та 1390 військовослужбовців військово-морських сил Болгарії, Албанії, Бельгії, Греції, Італії, Латвії, Польщі, Румунії, США, Туреччини, Франції, а також військово-морського командування на НАТО. Базою навчань став болгарський порт Бургас. 

Учасники навчань усвідомлюють мінну небезпеку у зв’язку з війною в Україні і вжили заходів для убезпечення своїх військ під час навчань. Тим паче, як зазначає видання, військові кораблі в Болгарії та Румунії вже 5 місяців діють у таких умовах і мають відповідний досвід у протидії морським мінам.

Читайте також: Угода щодо експорту зерна з України — реакція світових політиків

Цікаво, що цьогорічні навчання збіглися у часі з підписанням між Україною, Туреччиною та ООН угоди про розблокування українських портів для експорту зерна з України. Нагадаємо, з іншого боку аналогічну угоду Туреччина та ООН підписали з Росією. Вона має сприяти безпечному судноплавству для експорту зерна, супутніх харчових продуктів та добрив (зокрема, аміаку) з морських портів "Одеса", "Чорноморськ" та "Південний" протягом 120 днів із можливістю продовження цього терміну.

Додамо, за словами президента Володимира Зеленського, завдяки цій угоді близько 20 млн тонн минулорічного врожаю зернових підуть на експорт.