UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Чехії хочуть прирівняти до нацистської символіки знак російських окупантів «Z»

Відповідно за його використання в Чехії хочуть переслідувати за законом.

У Чехії хочуть прирівняти до нацистської символіки символ Z, який російські загарбники використовують у війні з Україною, пише Seznam Zpravy. Відповідно за використання цього знаку в Чехії хочуть переслідувати за законом.

У виданні зазначили, що літера Z стала основним символом російської пропаганди, а в певному контексті знак розглядається як підтримка російського вторгнення в Україну. Можливість переслідування за використання вказаного символу підтвердили у чеській поліції та Міністерстві внутрішніх справ.

«Так, у співпраці з прокуратурою йде збір матеріалу, який присвячений цьому. Але я хотів би зазначити, що кожен окремий випадок буде оцінюватися окремо», – пояснив Ондржей Моравчик, який входить до прес-відділу чеської поліції.

Своєю чергою речниця МВС Хана Мала зазначила, що правова система Чехії не містить переліку заборонених символів, але контекст завжди важливий.

«Органи, які беруть участь у кримінальному провадженні, переслідують не використання символів чи літер самих по собі, а конкретні дії та наміри», – зазначила Хана Мала.

За її словами, символ Z, який російські окупанти використовують для підтримки війни в Україні, на думку МВС Чехії може свідчити про схвалення наступальної війни. Остання ж є злочином проти миру.

«Таким чином, можливі кваліфікації за статтею 405 Кримінального кодексу, а саме заперечення, схвалення, допит або виправдання злочинів проти людяності чи військових злочинів чи злочинів проти миру», – додала Мала.

Зазначається, що символ Z почав з’являтися і в Чехії, хоча й кілька разів. Зокрема, речник поліції Пардубіце Іржі Сейкора на місцевому вокзалі сфотографував пасажирів із чорними валізами, на яких була намальована літера Z.

Читайте також: CNN: З початку вторгнення окупанти випустили по Україні понад 700 ракет

Україна розпочала 15-ту добу протистояння російському загарбнику. Генеральний штаб Збройних Сил України повідомив оперативні дані щодо вторгнення Росії станом на ранок 10 березня.