UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Чехії судять військовослужбовця, який воював за бойовиків на Донбасі

Якщо провину доведуть, покарання буде дуже суворим.

Тривале ув'язнення, аж до довічного, очікує військовослужбовця чеської армії, якщо суд доведе його перебування на окупованій частині українського Донбасу в якості бойовика незаконних формувань.

Чеський суд завершує розгляд справи проти капрала армії Чехії Еріка Ешту, якого звинувачують в тероризмі, повідомило 29 квітня місцеве видання Idnes, передає Гордон.

Проти Ешту на суді свідчив десантник і офіцер чеських Збройних сил Іво Зелінка, який повідомив, що до вступу в чеську армію капрал чотири тижні воював на боці бойовиків "ДНР" в Україні.

Офіцер розповів, що під час відбору бійців в 43-й повітряно-десантний батальйон чеської армії йому повідомили, що Ешту розповідав своїм сусідам по кімнаті про те, як воював в Україні. Порадившись з адвокатами, Зелінка передав цю інформацію у військову поліцію.

Слідчі порадили Зелінці не говорити підозрюваному нічого, щоб була можливість перевірити інформацію. Тому Ешту на час негласного розслідування перевели кухарем в артилерійський полк.

Офіцер розповів у суді, що знайшов з колегами анонімний профіль капрала в соцмережах, де були фотографії, що підтверджують його перебування в Україні. На знімках Ешту був у повній уніформі російської армії "зі своєю особистою зброєю АК-74".

В обвинувальному висновку говориться, що в 2015 році капрал отримав транзитну візу в Росію. На початку квітня він вилетів в Ростов-на-Дону, звідки на автобусі дістався до українського Донецька, де приєднався до бойовиків. За даними прокуратури, Ешту охороняв окопи, доглядав за зброєю і брав безпосередню участь в обстрілі, намагаючись поранити або вбити громадян України, пише Idnes.

Сам чех заявив, що їздив у Донецьк у гості і не брав участі в бойових діях. Капрал стверджує, що стріляв з пістолета "в руїнах одного підземелля", а форму і зброю позичив для фотосесії.

Якщо провину чеха доведуть, то йому загрожує від 12 до 20 років в'язниці або навіть довічне ув'язнення. Остаточний вирок планують винести в середині травня.

Нагадаємо, у 2018 році правоохоронці затримали понад 250 бойовиків "Л-ДНР", у розшуку перебувають понад 40 членів бандформувань, близько 30 осіб здалися добровільно. Більшість з них несли "службу" на так званих "блокпостах" бандформувань й виконували різні підсобні роботи. Зазвичай за продукти харчування та сигарети, грошей їм не платили.