UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Чечні продовжують руйнувати будинки родичів бойовиків

За даними правозахисників, на даний момент їм відомо про 15 знищених будинків - знесених або спалених

© memo.ru
Відомо вже про 15 знищених будинків
Відомо вже про 15 знищених будинків
© memo.ru
Відомо вже про 15 знищених будинків
© memo.ru
Відомо вже про 15 знищених будинків
© memo.ru
Відомо вже про 15 знищених будинків

Правозахисна організація "Меморіал" повідомила, що в Чечні знесли ще п'ять будинків родичів бойовиків. За даними правозахисників, на даний момент їм відомо у загальній складності про 15 знищених будинків тих, кого чеченські влади вважають родичами повстанців. Деякі з будинків були знесені, інші - спалені.

Раніше російські та зарубіжні правозахисники зажадали від влади Чечні розслідувати підпали будинків, ймовірно, належать родичам повстанців, які брали участь у нападі на Грізний 4 грудня. Спочатку повідомлялося про шість підпалів.

Підпали почалися слідом за заявою глави Чечні Рамзана Кадирова про те, що сім'я вчинила вбивство бойовика "буде негайно видворена за межі Чечні без права повернення, а будинок знесено разом з фундаментом".

Голова правозахисної організації "Комітет проти тортур" Ігор Каляпін тоді звернувся в Генпрокуратуру Росії і Слідчий комітет з проханням порушити кримінальну справу стосовно Кадирова за статтею "перевищення посадових повноважень".

Через кілька днів після цього в Грозному згорів офіс "Комітету проти тортур".

Читайте також: Соцмережі про Грозний: прихильники федералізації Чечні борються з карателями Кремля

В ніч з 3 на 4 грудня прихильники незалежності Чечні вступили в бій з кадирівської поліцією в Грозному. В ході боїв згорів Будинок друку, в якому знаходилися приміщення кадыровских ЗМІ.

За останніми даними, загинули 14 поліцейських і 36 отримали поранення. Було знищено 11 повстанців. У той же час за даними ЗМІ Північного Кавказу в боях знищено до 70 кадировців.

На сайті північнокавказьких ополченців з'явилося відео, на якому люди, які називають себе членами угруповання Імарат Кавказ, беруть на себе відповідальність за напад на Грозний.