UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Бурунді перед виборами у ході зіткнень загинули три людини

Президент Бурунді П'єр Нкурунзіза почав передвиборну кампанію щодо обрання на третій термін, що призвело до нових протестів опозиціонерів, які вважають його дії антиконституційними.

Три людини загинули в ході зіткнень в Бурунді, де в понеділок повинні відбутися парламентські, а 15 липня - президентські вибори, повідомляє агентство Франс Прес з посиланням на очевидців.

За даними агентства, зіткнення в столиці країни Бужумбурі почалися в ніч з суботи на неділю. Двоє загиблих - учасники акції протесту: один з них був застрелений поліцією, другий помер в результаті вибуху гранати. Військовослужбовці проводили операцію в будинку другого загиблого, в ході якої один з них був випадково убитий товаришем по службі, заявив представник бурунді армії.

У четвер президент Бурунді П'єр Нкурунзіза почав передвиборну кампанію щодо обрання на третій термін, що призвело до нових протестів опозиціонерів, які вважають його дії антиконституційними. Так, другий віце-президент Жерве Руф'їкірі закликав главу держави відмовитися від участі у виборах, заявивши, що в знак протесту покинув країну і отримав притулок у Бельгії.

Представники влади заявили, що Руф'їкірі причетний до спроби військового перевороту, яка сталася у Бурунді на початку травня. Генерал-майор Годфруа Нійомбаре під час відсутності глави держави в країні оголосив про його відсторонення від влади і формування перехідного уряду, але через кілька днів заявив про капітуляцію прихильників перевороту. Усього в результаті протестів загинули не менше 70 осіб і близько 100 тисяч були змушені залишити країну.

Читайте також: Президент Бурунді, що насміхався над переворотом, не зміг повернутися в країну

Раніше президент Бурунді відстрочив парламентські вибори на тиждень. Протести в Бурунді почалися після рішення президента Нкурунзизы взяти владу в третій раз поспіль, що суперечить конституції країни і викликало невдоволення громадян. При цьому представники президента назвали переворот "жартом".