UA / RU
Підтримати ZN.ua

У британській розвідці заявили про нестачу медпрацівників у РФ через війну в Україні

У 22 російських регіонах суттєво не вистачає лікарів.

 Через повномасштабне вторгнення в Україну Росія стикається з браком медичних працівників. Після  мобілізації у РФ у вересні 2022 року  близько 2% лікарів і медичних працівників покинули країну, щоб уникнути призову, інформує британська розвідка в соцмережі Х.

Водночас у країни-агресора, ймовірно, мобілізували до трьох тисяч медичних працівників для надання медичної допомоги під час бойових дій.

Читайте також: Росії доведеться збільшити податки, щоб профінансувати заплановані на рік витрати – британська розвідка

"У листопаді 2023 р. міністр охорони здоров'я Росії заявив, що медичній сфері бракує близько 26,5 тисяч лікарів і 58,2 тисяч середнього медичного персоналу. У 22 регіонах спостерігається суттєва нестача лікарів, ще в 7 вона оцінюється як гостра", - йдеться в повідомленні.

Упродовж 15 місяців (станом на січень 2024 року) кількість лікарів скоротилася на 7,5 тисяч, причому багато хто  бачить причину у цьому через низьку заробітну плату та довгий робочий день.

"Важкий ресурсний і фінансовий тягар російської війни в Україні негативно впливає на низку цивільних секторів, які обслуговують російське населення. Немає жодних ознак того, що тенденція скорочення кількості медичних працівників у Росії зміниться протягом 2024 року", - додали в розвідці.

Через дефіцит кадрів на тимчасово окупованих територіях загарбники продовжують завозити медичні бригади із РФ, повідомляє Центр національного спротиву.