UA / RU
Підтримати ZN.ua

У Бразилії розслідують роль Болсонару в заворушеннях у столиці

Експрезидент Бразилії наразі перебуває в США.

Федеральний верховний суд Бразилії включив колишнього президента Жаїра Болсонару до списку фігурантів розслідування справи про заворушення у столиці країни, які закінчилися штурмом урядових будівель його прихильниками. Про це повідомляє Reuters.

«Публічні особи, які продовжують боягузливу змову проти демократії, намагаючись встановити надзвичайний стан, будуть притягнуті до відповідальності», - заявив суддя Александре де Мораес, який погодився з проханням федеральних прокурорів про початок розслідування.

Прокуратура буде розслідувати роль Болсонару, який наразі знаходиться в США, на предмет можливого «підбурювання до антидемократичних дій, які призвели до вандалізму і насильства» в столиці.

Верховний суд також уже наказав арештувати колишнього міністра юстиції часів Болсонару Андерсона Торреса за те, що він допустив проведення акцій протесту в бразильській столиці після того, як взяв на себе відповідальність за громадську безпеку міста.

Тисячі прихильників Болсонару на минулих вихідних вчинили акти вандалізму у Верховному суді, Конгресі та президентському палаці, намагаючись спровокувати хаос та військовий переворот, який би усунув нового президента Луїса Інасіу Лулу да Сілву та повернув до влади Болсонару.

Програвши Лулі жовтневі вибори в Бразилії, Болсонару напередодні закінчення свого терміну виїхав з країни до США.

Торрес, який, як і Болсонару, перебуває у Флориді, заявив, що планує повернутися до Бразилії. Болсонару повідомив у соціальних мережах, що прискорить своє повернення до Бразилії.

Міністр юстиції Бразилії Флавіо Діно заявив на пресконференції, що почекає до наступного тижня, щоб переглянути справу Торреса, вказавши, що спроба вимагати його екстрадиції може відбутися, якщо колишній міністр не повернеться самостійно. Поліція знайшла в будинку Торреса проект указу, який, як виявилося, був пропозицією втрутитися в результати виборів. Торрес стверджує, що документ був серед інших у стосі, який викидали. Він зазначив, що документи були «злиті» в ЗМІ за його відсутності, щоб створити «неправдивий наратив».

Політична партія Болсонару вирішила посилити свою команду адвокатів в межах підготовки до захисту колишнього президента, повідомив Reuters представник партії.

Проти Болсонару ведеться кілька розслідувань за антидемократичні заяви, зроблені ним на посаді президента, включаючи неодноразові заяви про те, що виборча система була відкрита для фальсифікацій. Лідери партії Болсонару тепер побоюються, що він буде притягнутий до відповідальності за штурм урядових будівель. Вони не думають, що йому загрожує арешт, проте побоюються, що колишній президент може бути визнаний таким, що не має права балотуватися на виборах 2026 року.

Читайте також: У Бразилії затримали понад 400 прихильників Болсонару, які влаштували заворушення

77-річний лівий політик Лула да Сільва став президентом втретє, перемігши на виборах у жовтні з результатом 50,9% голосів виборців. До моменту обробки двох третин протоколів лідирував Болсонару, але коли підрахували голоси з бідних регіонів країни та малих містах, відставання Лули да Сілви почало скорочуватись і зрештою він переміг. Болсонару не визнав своєї поразки. Його прибічники протестували під приводом того, що результати виборів, на їхню думку, були підтасовані.